+ Предложи новина
18.05.2017

Учителите ще стачкуват, ако родителите пращат децата на училище с "бръмбари"

Учителите ще стачкуват, ако родителите пращат децата на училище с

  "Никой не може да си позволи да слага каквито е да бръмбърчета, за да подслушва българския учител", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на годишната церемония "Учител на годината", организирана за 20-ти пореден път. Такева заяви, че СБУ ще напусне демонстративно класните стаи за 40 дни. "Ще повторим стачката от 2007 г.", закани се Такева. Тя настоя Министерство на образованието и науката да спре да флиртува с родителите, защото благодарение на това у нас е въведен абсурда на домашното образование и не е въведено задължително четири годишно посещение в детските градини. Такева бе категорична, че това е крайно наложително за структурата на българското общество предвид необходимостта от усвояването на българския език. "13,8% е неграмотността сред младите хора в училищна възраст. Кой е виновен за това? - Виновни са тези, които не създадоха механизъм", заяви Такева и подчерта, че ангажиментът на учителя е вътре в класната стая. По думите й трябва всеки, който има дете, ученик да знае, че даром не може вече нищо да получава - не може да бъде включван в програми за заетост, не може да получи детски надбавки.

 "Ако детето не е в училище, тогава държавата трябва да се намеси с другите механизми, които има", коментира Такева. Председателят на СБУ даде за пример съседни държави - Македония, Сърбия, Румъния, където нямат понятие от проблема за ранно отпадане на децата от училище.

 В началото на речта си тя постави въпроса Кой? Във връзка с идеята за видеонаблюдение в детските градини. "Кой наблюдава с видеокамери работата на държавните институции, кой има право да прави това?", попита Такева. Смятам, че доверието към българския учител е най-важното нещо, което трябва да втълпим на обществото и на родителите. Не сме в класните стаи, за да бъдем поставяни в ситуации, която не е достойна, заяви Такева. Според нея днес имаме нужда от политики, които кадрово да обезпечат образователната система, да променим начина на обучение на българските учители, днес гражданското образование е един от фундаментите, на които се крепят обществата. Днес имаме нужда от качествена квалификация на българския учител, насочена към проблемните сектори на българското общество, за да може да се формира чувство на съпричастност, чувства за развитие на личността като цяло, а българският учител да се разтовари от ненужната бумащина, която го превърна в администратор.

 "Днес имаме нужда да направим така, че българското училище да бъде стожерът, върху който ще се изгражда новото демократично общество", заяви Такева. Тя настоя от името на Синдиката на българските учители да се въведе договор, който да бъде подписван между ръководството на училището и родителите, за да се гарантира, че и те ще изпълняват ангажиментите си, когато детето е на училище.

 "Обръщам се към МОН, да разработи нормативни документи, за да може подписвайки договора родителят да спазва ангажиментите си. Българският учител не е човекът, който може да понесе цялата тежест на обществото и в това число да компенсира липсата на родителско внимание", настоя Такева.

 Такева разясни, че е против видеонаблюдението в класната стая и в занималнята, което определи като абсурд и се застъпи за видеонаблюдението на матурите, в дворовете на училищата, както в коридорите - местата, които трябва да бъдат наблюдавани. По думите й не може гневната майка, която идва в училище или в детска градина да удря шамар на учителя. "Не може гневната майка, която сигурно има проблем в семейството да сложи в джобчето на детето си - подслушвателен елемент", категорична бе Такева. Подобни неща уронват престижа и достойнството на българския учител. "Никой няма право да се подиграва с труда на българския учител", заяви тя и уточни, че ако се продължава така, членовете на СБУ ще излязат на стачка.

Източник: www.news.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ