+ Предложи новина
05.04.2023

Учителите ще претърсват класните стаи при сигнал за бомба

 Учителите също ще трябва да претърсват класните стаи при сигнал за бомба в училище. Това е записано в новата заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев, с която се въвежда нова процедура за реакция при заплахи от взривни устройства в училищата. Според нея решението за прекратяване на учебните занятия ще се взима от министерството на вътрешните работи, а не от директорите на учебните заведения.

 Според новите правила, ако заплахата се получи по телефона, служителят, приел обаждането, трябва да се опита да проведе максимално подробен разговор с обаждащия се - кога, къде, какво ще се взриви евентуално, как изглежда и т.н., като по възможност разговорът следва да се запише, а линията да се остави отворена. Ако заплахата е получена по имейл, получателят записва в отделен файл имейла на подателя, текста на съобщението и часа на получаването му. Също така трябва да направи снимка на екрана/скрийншот, вкл. ако може и да снима с телефона си. Важна новост е, че занапред директорите няма да могат да споделят и разпространяват снимката/сигнала без съгласуване с компетентните органи.

 Служителят, получил заплахата по имейл, незабавно трябва да уведоми директора, след което трябва да се подаде сигнал на спешния телефон 112. Докато се чака полицията да дойде на място, стъпките са следните: учителите се уведомяват за получената заплаха дискретно, без да се създава паника; служителите, предварително определени за участие в оглед на обекта, се събират на определено за целта място; останалите служители, т.е. учителите, продължават да изпълняват задълженията си, без да се прекъсва учебният процес, като извършват бърз оглед на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на предмети, пакети или багажи със съмнение за взривни устройства. Това могат да са чанти, раници, куфари, предмети, на които не може да се установи собственикът, или пък такива, през чиято опаковка се забелязват електронни превключватели, дисплеи, светлинни индикатори и др. Ако такива се намерят, учениците се извеждат навън, а охраната осигурява безопасен периметър около съмнителния предмет.

 Когато пристигнат полицейските служители, те също претърсват помещенията и ако не открият нищо, съставят двустранен протокол и не се предприемат мерки по извеждане на хората от сградата. Ученици, учители и директори е важно да знаят, че ако се открие съмнителен предмет, той не трябва да се доближава или докосва. Полицейските служители следва да ограничат достъпа до него, докато не дойдат специализирани екипи за търсене и неутрализиране на взривни устройства, както и да дадат указания на директора за безопасно извеждане на децата от училище. Портиерите следва да отворят всички крила на входно-изходните врати на училището и да помогнат извеждането на учениците, като ги призовават към запазване на спокойствие. При извеждане на учениците, те следва да вземат багажа/учебниците си, като оставят вратите и прозорците отворени.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ