+ Предложи новина
07.12.2020

Учителите ще повишават квалификацията си онлайн

 Обучението за повишаване на квалификацията на учителите вече може да бъде онлайн. Курсовете в електронна среда трябва се провеждат във синхронна форма – обучител и педагог трябва да имат жива връзка, затова и организацията, която ги организира, трябва да работи в подходяща електронна платформа. Това става ясно от промени в наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, които са обнародени  в държавен вестник на 27-и ноември.

 Платформата, която ще използва обучителната организация, трябва да позволява създаване и използване на виртуална стая за видео- и аудиовръзки, разговор, чат, споделяне на екрана на преподавателя, визуализация на различни информационни обекти (текст, презентация, изображения, мултимедия и др.).Онлайн средата, в която се провежда курсът, трябва да поддържа запис на обучението с възможност за контролираното му споделян. Входът в платформата пък трябва да бъде със служебните акаунти, създадени и поддържани от Министерството на образованието и науката за всички учители в домейна @edu.mon.bg. Типовете потребители -обучител, участник, експерт, трябва да могат да се различават и да имат достъп до различните функционалности и ресурси. Платформата трябва да бъде такава, че да осигурява създаването на различни по структура тестове за завършване на обучението с възможност за автоматична оценка, запис на резултата и обратна връзка за всеки отделен курс.

 С промените в преходните и заключителни разпоредби в наредбата пък се отлага първото атестиране на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в детските градини и училищата до една година след провеждане на първото инспектиране на институцията. Тази година екипите на Националния образователен инспекторат са посетили общо 69 училища и детски градини, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Според промените в тях ще може да започне атестацията на учители до една година. За учебната 2021/2022-а пък се отлага атестацията на на педагогическите специалисти в Националния дворец на децата, Държавния логопедичен център, центровете за подкрепа за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Испански София
Езикови курсове Немски
Частни уроци по Български език и Литература София
Английски език онлайн уроци
Йога за отслабване
Италианска граматика online
Френски език София
Пробни матури по География
Балетна школа София финес
Йога студио София
Матура по Български език
Тренировки карате видео
Зумба танци Пловдив
Английски за начинаещи деца
Курсове по Английски език Варна
Летни курсове по Английски
Бизнес кореспонденция на Английски
Клуб по Спортни танци Пловдив
Частни детски градини Изток
Интерактивно обучение по Английски език
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Курс по Немски език
Народни танци за деца в София
Урок по История
Танцова школа София
Фризьорски курс София
Курсове по Руски език за начинаещи
Учител по Математика София
Уроци по Тенис на корт София
Школа по Индийски танци
Уроци по История Варна
Урок по История
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ