+ Предложи новина
17.12.2020

Учителите ще ползват допълнителните 10 дни отпуск веднага след болничния за COVID-19

 Тези нови 10 дни отпуск, които са за всеки един работещ в системата на образованието, се ползват веднага - след завършен болничен от прекаран COVID-19. Веднага означава от следващия ден, а не някога, съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", цитиран от БТА.

 С анекс към Колективния трудов договор, подписан през миналата седмица между Министерството на образованието и науката, и синдикалните и работодателските организации в образованието, беше решено, че на всички работещи в образователни институции, които са преболедували COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск - допълнително над договорения с работодателя.

 Тези допълнителни дни отпуск се ползват еднократно, като може да бъдат и по-малко от 10, уточнява днес Диян Стаматов. Той пояснява, че тези дни отпуск се получават със заявление от желаещ; със заповед от директор/началник - с вписване основание от КТ за платен отпуск, с наредба за удължен отпуск, с писмо на министъра на МОН за тези дни.

 "Тези дни се ползват само при желание на лицето, не се прехвърлят и не се отлагат. Не се изплащат като обезщетение, уточнява Стаматов. Той пояснява, че този отпуск не е задължителен и не се прехвърля, ако не е ползван. "Не коментирам дали дните за отпуск са много или малко. За всички е важно да имаме здрави колеги!", заявява председателят на СРСНПБ.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ