+ Предложи новина
31.10.2018

Учителите по БЕЛ ще имат свобода в представянето на темата „Изборът и раздвоението”

Учителите по БЕЛ ще имат свобода в представянето на темата „Изборът и раздвоението”

 Възвишение“, „Вчера“ или „Лавина“ ще изучават учениците от профилираните паралелки в 11-и клас, които ще имат за профилиращ предмет „Български език и литература“. Това е заложено в публикуваните за обществено обсъждане разработени проекти на учебни програми за профилирана подготовка на гимназистите, която ще се придобива в 11 и 12 клас от учебната 2020/2021 година.

 Учителят ще има право да избира как точно да представи темата „Изборът и раздвоението“, за да може ученикът успешно да тълкува различното осмисляне на определен проблем интерпретиран в произведения на литературното и филмовото изкуство, в зависимост от историческия и/или социокултурния контекст и творческата индивидуалност на автора/режисьора. Преподавателите имат възможност да направят това с три различни варианта. Първият е чрез откъс по избор от „Лавина“ на Блага Димитрова и филма „Лавина“ на режисьорите И. Акташева и Хр. Писков. Другата възможност на учителя е да подготви единадесетокласниците с романа „Вчера” (Вл. Даверов) и екранизацията му от „Вчера” 1988, на режисьора Иван Андонов. Третата опция е да представи откъс по избор от „Възвишение“ от Милен Русков заедно с филма на Виктор Божинов. Български език и литература ще могат да изучават профилирано учениците, които имат интереси в областта на хуманитаристиката. Като от образователното министерство предвиждат в цялата страна да има 100 такива паралелки.

 За обществено обсъждане са публикувани общо 15 програми за предмети за профилираното обучение. Освен по българки език и литература, има по математика, чужд език, информатика, информационни технологии, история и цивилизации, география и икономика, философия, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, музика, изобразително изкуство, предприемачество, физическо възпитание и спорт.

 В 11 и 12 клас е вторият гимназиален етап на средно образование. Профилираната подготовка ще включва от три до четири учебни предмета - два от тях опредени на национално ниво, а останалите – на училищно. Всеки учебен предмет ще се състои от задължителни и избираеми модули задължителните модули са насочени към надграждане на компетентности, придобити в общообразователната подготовка, както и към задълбочени компетентности в определени научни или приложни области. Обучението по тях ще е насочено към подготовка за продължаване на образованието в университет. Модулите ще могат да носят кредити и да се признават във висшите училища, без да бъдат изучавани в отделни специалности на висшето образование.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Английски в Люлин
Частни уроци по Английски Красно село
Курс Счетоводство
Курс по Уеб Дизайн
Уроци по Английски език Бургас цени
Модерен Балет за деца София
Уроци по Китара цена
Уроци по Испански онлайн
Руски език за начинаещи 2009
Учител по Френски
Курс Бизнес Руски
Пилатес упражнения с топка
Курсове Френски
Уроци по Английски език online
Хип Хоп танци София Люлин
Индивидуално обучение по Английски език в София
Частни уроци по Китайски език София
Онлайн курсове по Английски език
Школа по Математика Пловдив
Балет деца Варна
Медитация и Пилатес в София
Курсове за Козметик
Йога курс
Индивидуално обучение по Френски
Индивидуални уроци по Народни танци
Латино начинаещи и напреднали
Латино уроци
Web design уроци
Немски за деца онлайн
Индивидуални уроци по Немски език София
Немски език в София
Курс по разговорен Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ