+ Предложи новина
21.08.2023

Учителите не желаят домашната работа да бъде регламентирана в наредба

 Да бъдат намалени домашните работи на учениците предложи Министерството на образованието след поредица от сигнали и жалби от родители. По-голямата част от учителите обаче са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба. Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои предподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

 "Без да дам домашна работа аз много бързо мога да разбера каква е била домашната заетост на ученика и подготовката му за моя час, защото домашна работа е да седнеш, да поработиш с учебника", обясни учителката Цеца Петрова. Преподавателите приемат като възпрепятстване на тяхната работа предложението на министерството на образованието домашните работи да бъдат регламентирани.

 "Мисля, че българското училище има нужда от много по-сериозни реформи, отколкото тази - да има ли домашна работа, в какъв обем да бъде тя или да няма. Непрекъснато говорят за правото на учителя да решава да избира, а в същото време се опитват да регламентират дори това какви да бъдат отношенията на учителя и ученика в обучителния процес. За мен това е грубо вмешателство", коментира Цеца Петрова.

 Мненията на родителите по въпроса са разнородни. "Аз мисля, че е хубаво да има домашни работи, но те да не са прекалено много, защото качество и количество са различни неща. В нашата система има прекалено много количество и това забавя усвояването му и съответно децата не могат да се адаптират към толкова много информация", обяснява Виолета Костова.

 "Не трябва да се дава домашна работа на учениците. Те трябва да правят всичко в училище. Има занимални. Те трябва да играят и да спортуват след училище", смята Жени Изарбалиева.

 Дали количеството домашни работи ще бъде регламентирано в наредба или решението ще остане изцяло в ръцете на преподавателите предстои да разберем.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.9 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Козметичен курс
Частна детска ясла София Гео Милев
Йога за всички
Курсове по Информатика
Курсове по Немски език за начинаещи
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Йога Варна
Частни уроци по Математика Пазарджик
Курсове по Турски език София
Web design курсове
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Частни детски градини Сухата река
Уроци по Тенис на корт София
Училища Френски език
Курсове по Френски Варна
Онлайн уроци по Пеене
Тренировка по Футбол
Уроци по Руски
Курсове по Компютри
Школа Латино
Школа Народни танци
Частни уроци по Немски Младост
История 9 клас
Курсове за Фризьори Бургас
Уроци по Английски език за начинаещи онлайн
Немски език упражнения
Вечерен курс по Турски език
Курсове Турски език
Курсове по Фотография София
Частни уроци по Английски Красно село
Курсове по Английски език Пловдив
Частни уроци по Английски в Надежда
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ