+ Предложи новина
24.02.2020

Учителите, които се провалят на есенните атестации, може да останат без работа

 Изпити за учителите на всеки 4 години. Това се въвежда с новия Закон за образованието. Проверката ще се случи за първи път тази есен. Целта е да се подобри качеството на обучението. В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти. Около 4 500 от тях са директори, над 3 000 са учителите в пенсионна възраст. Тези от тях, които се провалят на тестовете, могат да останат без работа. Новината идва на фона на статистиката, според която, недостигът на педагогически персонал с всяка година се задълбочава.

 Миглена Манчева е учител от 18 години и преподава на 26 деца. Не се страхува да учи и себе си. Не се притеснява и от предстоящите атестации.

„Когато човек дава и прави повече, той трябва да бъде оценен по-високо. Един добър мотив на учителя да прави и да дава най-доброто от себе си”, посочи Миглена Манечев. Залогът за преподавателите е голям. Оценяването ще бъде с точкова система. Учителите с минимални резултати отиват на поправка с наставник. Ако при повторно атестиране, отново покажат ниски резултати, може да загубят работата си.

„Не смятам, че една оценка ще ни повлияе по някакъв начин. Едни ще ги мотивира, а други ще ги демотивира”, смята Гергана Бенева.

 Преподавателите смятат, че атестирането се прави по-скоро, за да се повиши доверието в системата, а не толкова, за да се тестват качествата на педагозите.

„Или си го можеш, или не го можеш – това е призвание, това е показано с годините. Това е да убедим обществото, че сме качествени. Оттук нататък всеки сам за себе си си прави сметката – дали да упражнява тази професия или не”, добавя Теодора Иванова.

 Гергана се готви за тестовете така, както съветва и децата в класната стая. Не за бележка, а за знания.

„Трябва да търсим баланса в ситуацията и да се постараем не просто да придобиваме някакви кредити, а да успеем да взимаме знания, които да използваме в класната стая”, каза още Бенева. Как точно ще протича самото оценяване все още не е напълно уточнено

„След атестирането, директорите на всяка една образователна институция трябва да направят анализ на резултатите. И оттам да се изведат слабите и силните страни на образователната институция по отношение работата на педагогическите специалисти”, коментира Лазар Додев -главен експерт „Квалификация и кариерно развитие.

„Това е, може би, един начин да убедим обществото, че нашият труд е качествен и че ние притежаваме необходимите знания и умения да се справяме  с всички задачи”, заключи Теодора Иванова. В момента педагогика учат над 15 000 души.

Източник: www.nova.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матура Български
Руски език уроци
Народни танци Варна начинаещи
Частна детска ясла София Борово
Латиноамерикански танци видео
Частни детски ясли Лозенец София
Интензивни курсове по Немски
Математика за 8 клас
Уроци по Физика Варна
Нови уроци по Хип Хоп танци
Частни уроци по Френски
Балетни школи в Пловдив
Частни детски градини Гео Милев
Курс по Руски език Бургас
Частни уроци по Френски език
Кик Бокс тренировки за жени
Йога за всички
Частни уроци по Български език Варна
Уроци по Математика Обеля
Психология обучение дистанционно
Английски език в Англия
Тренировки по Баскетбол в Пловдив
Частни уроци по Литература Ловеч
Курсове по Английски Лондон
Курс Йога за начинаещи
Модерен Балет деца София
Испански онлайн
Салса танци Варна
Уроци по Немски език София
Курсове по Английски
Руски език за начинаещи
Школи по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ