+ Предложи новина
26.05.2017

Учителите искат по-малко бюрокрация

Учителите искат по-малко бюрокрация

  "Образование в полза на ученика, а не на чиновника" - с този призив за разтоварване от бюрокрацията българските учители се обърнаха към просветното министерство навръх професионалния си празник. В специална позиция педагозите отправиха 8 конкретни искания, с които настояват за намаляване на изискваните от тях документи, за въвеждане на електронна документация, мерки срещу постоянната умора и т.н.

 "В последните години количеството документи, които всеки учител или директор трябва да попълва всеки ден, седмица, месец и учебен срок, нарасна неимоверно и заема значителна част от работния ден на педагогическия персонал. Повечето бюрократични задължения не само че са абсолютно безсмислени, но и отклоняват учителя от основната му мисия - да бъде близо до учениците", смятат учителите. Затова според тях трябва да се въведе електронна документация, която да бъде единствено легитимна. В момента, ако някой документ има електронна форма, той задължително трябва да се попълва и на хартия, негодуват те.

 Педагозите настояват за отмяна на наредбата за приобщаващо образование, изискваща попълване на ненужни документи и въвеждаща "абсурдни задължения, спъващи същинската работа на учителите". Според тях най-важно за гарантиране на приобщаващото образование е то да бъде обезпечено с необходимия човешки и финансов ресурс. Адекватни мерки срещу постоянната умора и изтощение сред учителите, както и спиране на постоянното психологическо насилие над директори и педагози, които държавната образователна администрация упражнява чрез писма, заповеди, наредби и постановления, са сред другите искания на гилдията. Оттам признават, че учителската квалификация в момента също се осъществява главно чрез море от планове, протоколи, таблици за квалификационни кредити и др. "А фактически нищо наистина ценно за развитието и усъвършенстването на учителите не се прави, защото липсват достатъчно пари за това", коментират преподавателите. Перспективата, която се задава в това отношение - със задължителното самооценяване и т. нар. портфолиа, пък им изглежда още по-ужасяваща.

 "Да се промени изцяло концепцията за ролята и функциите на МОН и РУО", настояват още учителите. Те апелират чиновниците в министерството и регионалните управления по образованието да отговарят на писмата им, да обмислят заедно с тях проблемите в училище, а не да ги заливат с наредби, постановления и допълнителни разпоредби. "Да идват на училище не за да "инспектират", а за да проучват условията и да търсят - заедно с нас - изход. Защото промяната на думата "инспектор" с "експерт" е само един етикет, ако "експертът" си остане глух и сляп за истинското състояние на нещата", пише в петицията.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Маникюр
Курсове Бургас
Езиков център Бургас
Учене на Английски
Курсове по Английски език Лондон
Частна детска градина София Красно село
Уроци по Народни танци София Надежда
Уроци по Салса онлайн
Школи Народни школа
Как да науча Немски език
Частни уроци по Биология в Пловдив
Тестове по Математика 7 клас
Английски видео уроци
Уроци по Народни танци за начинаещи
Учител по Английски Люлин
Школа за Модерни танци Пловдив
Клуб по Народни танци Пловдив
Практическо Счетоводство
Уроци по Салса за начинаещи София
Учител по Английски език София
Уроци по Плуване за деца Варна
Бюджетно Счетоводство
Курс Йога курсове
Немски език тестове
Народни танци в Младост 3
История за 6 клас
Школа по Английски език Варна
Онлайн Немски
Разговорен Немски онлайн
Танцови школи Варна
Немски език курс
Курсове по Фризьорство София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ