+ Предложи новина
14.11.2018

Учители, университетски преподаватели и експерти търсят нередности в учебниците

Учители, университетски преподаватели и експерти търсят нередности в учебниците

  Проверката на съдържанието на учебниците в системата на средното образование се превърна в своеобразно всенародно движение. Тя стартира в началото на лятото, след като депутати от управляващата коалиция (ВМРО) се възмутиха от представянето на исторически моменти, а преди това и после се разгоряха страсти около проповядването на т.нар. джендър идеология. Оказа се, че в проверката са ангажирани над 3000 учители.

 Колко са точно не става ясно, защото в парламента министърът на образованието Красимир Вълчев дава различни данни. През октомври при парламентарния контрол в пленарната зала съобщи за над 3500 учители, а миналата седмица в писмен отговор на депутатско питане ги изчисли на 3061. Освен тях има още 18 специалисти от БАН, 10 университетски преподаватели и 64 експерти от министерството и регионалните инспекторати. От думите на Вълчев се подразбира, че са се включили на доброволен принцип. Всички те четат огромния брой учебници и помагала, отбелязват си нередности относно изкривени факти, технически грешки, сбъркани числа, графики, наличие на скрита реклама и т.н., и ги пращат в сформирана от Вълчев работна група в МОН. Тя пък обработва и синтезира данните. “Народният колектив” праща в МОН и предложения за корекции. В няколко други изявления през последните месеци Вълчев мотивира масовостта на проявата с нуждата не само министерството, но и широк кръг от специалисти да се произнесат.

 Целият този “механизъм” все още не е приключил работа. В отговора от миналата седмица, който е до четирима депутати от “Обединени патриоти”, Вълчев посочва сроковете - информация за съдържанието на учебниците в първи и пети клас се е събирала до 31 октомври, сега се обработва от работната група; за всички останали класове срокът е 30 април 2019 г. Всичко това показва, че цялостни резултати евентуално ще има в края на учебната година.

 Депутатите патриоти се интересуват и дали са установени грешки в учебника по биология за 9-и клас, около който се вдигна шум. Вълчев им отговаря, че работната група все още не е излязла със становище, но пък учебникът е бил одобрен в проектния си вариант от “всички учители”, които преподават предмета. В крайна сметка Вълчев обобщава, че при грешки в учебниците МОН ще предприеме мерки. Но от отговора му става ясно, че съгласно нормативната уредба корекции може да правят и самите издатели или автори, като следва да го уведомят.

 Около визирания учебник по биология за 9-и клас имаше и пленарен дебат през октомври. Депутатката от “Воля” Елена Аксиева заяви: “На 78-а страница фигурира следният текст в Раздел „Психосексуално развитие – зряла възраст“: „Настъпва социална и полова зрялост. Окончателно формиране на сексуалната идентичност - хетеросексуалност или хомосексуалност”. Твърдението, че сексуалната идентичност се формира в зряла възраст, тоест че полът е социална роля, а не биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър идеологията, станала известна у нас покрай опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция”. Вълчев пък отговори: “Ако има текстове в учебниците или други прояви в образователната система, които проповядват джендър идеология, ще предприема действия за преустановяването им. В случая обаче ситуацията не е такава. Аз самият не мога да видя в текста, който вие визирахте, внушаване на джендър идеология. Не съм чувствителен към проблема и затова допуснах, че може да нямам око или не съм толкова голям специалист по джендър идеология като вас. Поради това се консултирах с различни специалисти, но и те четат и не виждат джендър идеология. Отделно от това авторите на учебника са уважавани учени, а не джендър идеолози”.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ