+ Предложи новина
09.01.2019

Учители от Варна гневни на РУО заради отстранен директор, подозират кадруване

Учители от Варна гневни на РУО заради отстранен директор, подозират кадруване

  Гневна декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев изпратиха преподаватели от ОУ “Васил Априлов” – Варна. Поводът е смяна на директора на училището Албена Комитова насред учебната година. Отстраняването е извършено от шефа на местния образователен инспекторат Венцеслава Генова без тя да се допита да учителите. По този повод членове на колектива пишат, че се чувстват омерзени и угнетени. “Явно лозунгът „Да върнем достойнството на учителите“ предварително е изпразнен от съдържание”, се казва в декларацията, пратена и до омбудсмана Мая Манолова. Споменатият лозунг няколко пъти през последните години бе издигнат от представители на властта.

 От декларацията на учителския колектив става ясно, че директорката Комитова е била в пенсионна възраст. Според тях е редно тя да си довърши учебната година, а не да бъде отстранявана преждевременно, както се е случило на 19 декември. Преподавателите съзират ярък стремеж за кадруване, тъй като за директор е спуснат човек отвън.

 “Въпреки ясно и единодушно изразеното становище на колектива, госпожа Венцеслава Генова прекрати трудовоправните отношения на госпожа Албена Комитова без прозрачност за взетото решение и без никаква яснота по зададените й от нас въпроси. Учителското съсловие е поставено в унизително положение в обществото и когато собствените му ръководни кадри не зачитат достойнството му и си позволяват да управляват тоталитарно, без да се вслушат в разумните доводи на своите подчинени, следвайки само своите интереси, няма как да очакваме учителят да е горд и да възпитава децата да бъдат хуманни и честни граждани”, се казва още в становището.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.93 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ