+ Предложи новина
01.08.2016

Учители от Силистра въстанаха срещу "техническа грешка" в директорски конкурс

Учители от Силистра въстанаха срещу

  Гражданско неподчинение обявиха тази сутрин работещите в професионалната земеделска гимназия „Добруджа”  в Силистра заради необективно проведен според тях конкурс за директор на училището. В 8 и половина сутринта целият наличен състав на земеделската гимназия застана пред вратата на директорския кабинет с твърдото намерение да не допуснат в него обявената за спечелила конкурса за директор Мария Илиева. Тя обаче не дойде на работа. Учителите са категорични, че няма да допуснат тя да влезе в директорския кабинет, защото, според тях, конкурсът за избирането й е бил опорочен. Трима преподаватели от гимназията са участвали в конкурс за директор. Впечатленията им са противоречиви. Една от тях - Ирена Иванова, получава писмо че е спечелила конкурса, но на следващия ден с ново писмо, но със същия изходящ номер, е уведомена, че не тя, а Мария Илиева е фаворитката. Останалите двама кандидати и до момента не са получили никаква информация за представянето си. Това дава основание на работещите в гимназията да се съмняват в обективността на конкурса и в разпространена декларация те твърдят, че е избрано „лице „по поръчка”, подбрано по съмнителни за нас критерии”.

 По-рано, в декларация до министъра на образованието, началника на регионалния инспекторат по образование и медиите учителите твърдят, че конкурсът за директор на училището е бил грубо опорочен и манипулиран. Протестната декларация е подписана от целия педагогически колектив на гимназията. В нея педагозите остро възразяват срещу практиката да бъдат избирани хора по поръчка, подбрани по съмнителни критерии. Те настояват конкурсът да бъде анулиран, а резултатите от участието на кандидатите да бъдат публично оповестени. Този начин за обявяване на резултати навежда на мисълта, че на комисията е повлияно във връзка с проведения конкурс. От Регионалния инспекторат на МОН в Силистра не коментираха случая.

 Професионалната земеделска гимназия „Добруджа” е създадена през 1909 година. В училището, което от днес е общинско, се обучават повече от 300 ученици в редовна и задочна форма. Активите й включват 2 000 дка собствена земя, земеделска техника и солидна материална база. Очаква се да бъде изпълнен и европейски проект за милион и половина лева. Протестиращите заявяват, че явно има интереси и апетити към гимназия им. Те се надяват, че ще бъде изяснено, дали на госпожа Мария Илиева й е обещано това място и откъде е била сигурна, че ще го спечели.

Източник: www.bnr.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ