+ Предложи новина
19.07.2021

Учители от ОУ „Елин Пелин” в Пловдив сами боядисаха и освежиха 7 класни стаи

 Учители повикаха неволята за летния ремонт в школото си през ваканцията. Отговориха им фирми - с оферти, които не са по джоба на делегирания бюджет.  И екипът сам се запретна да боядиса и освежи 7 от класните стаи. Още като направила разчета колко пари може да отдели за обновяването, директорката на ОУ „Елин Пелин“ Татяна Вангелова видяла, че 10 000 лв. доникъде няма да стигнат при цени около 5-6 лева на квадрат, които искат строителните бригади. Класните стаи са големи и за цялата им квадратура излиза скъпо.

 Затова на свое събрание колективът взел заедно решение парите да се вложат в материали, а учителите да дарят труда си, за да влязат децата наесен на чисто и красиво - там, където най-много има нужда ръка да пипне сегашната учебна среда. Втора седмица вече учителите са въоръжени с валяци и четки, вместо с показалката и мишката на лаптопа. Преподавателката по изобразително изкуство Албена Янакиева направила отделен проект за всяка от седемте класни стаи, като се съобразила и с предпочитанията на класните ръководители, чиито ученици ще ги ползват.

 Проектът за помещението на 6-В е отворен на лаптопа, а самата Албена Янакиева почти не слиза от металното скеле. С точното око на математичка Мария Личкова посочила къде да се опънат хартиени ленти, така че да са успоредни и да разграничат цветните елементи върху стените. Докато двете отмятат прецизната работа по контурите, колегата по физическо възпитание Петко Чирпанлиев напредва с големите пространства с валяк с дълга дръжка. Има опит и школската бригада „Нов дом“ го е главила за началник. Дамите се шегуват, че са подизпълнители.

 Мария Личкова е доволна, че усвоила нови умения, докато „чиракува“. И като гледа как се оформят триъгълници и трапец по стените, подмята, че може да ги включи и в обучението - децата да изчисляват площ и разход на боята. Тя пък е в сиво и галените нюанси на жълто, розово и синьо. Когато всичко е готово, в единия ъгъл Албена Янакиева ще нарисува в същите пастелни цветове и акцент - разцъфнали магнолии.

 Преди да се стигне до реализация на проекта, трима татковци дали рамо с шпакловане на неравности, които лъснали след отстраняването на шкаф от стената. Живко Димитров, Валентин Моллов и Стоян Юруков са от строителния бранш и отбират кое как става. „Ако влезе накрая майстор, ще намери сигурно куп недостатъци“, критични са към себе си учителите. Но стаите една по една грейват в свежи цветове.

 На 6-А вече е готова - в резеда, по-яркозелено и екрю. Над цокъла над вратата учителката по рисуване е изографисала бамбукови стебла с панда върху тях. Дни наред нанасяла сенките с тънка четчица и малки бурканчета в различни нюанси на зеленото. Тази нова красота помрачават само акумулиращите печки, с които продължава да се топли училището. Много изписахме да искаме смяна на отоплението, но няма, досега е санирана и само южната стена на фасадата, казва зам.-директорката Татяна Минкова.

 Новата стая на 4-А клас е в жълто и синьо. А на 2-А - в жълто и зелено. Чакат се нови индивидуални чинчета за 3 класни стаи. Родителите на предишния 5-В пък подарили два шкафа, които излезли от употреба. Стаята на 5-Б клас е решена в шампанско с дискретен акцент в светлосиньо около прозорците. Почти 2/3 от едната стена предстои да бъде заета от другия нов елемент - грамадна географска карта върху гипсокартон.

 Стаята на бъдещия 5-А пък вече няма да е в лилаво. Хубава била с нарисуваните къщички на едната стена - пак от учителката по рисуване, но вече два випуска са минали и доста се е похабила. Затова цветът е заличен с размах с по-неутрални тонове. Учители обаче донесли от къщи останали 3D тапети, които имитират тухли. Ще ги налепят в единия ъгъл. Точно там преподавателката по български език Елена Грозданова смята да сложи леглото, на което е отгледала двете си деца. Като махне преградите, ще се превърне в чудна пейка или миндерче с възглавници, за да се оформи кът за отдих в класната стая. Учениците от 6-Б си имат друга екстра - огромен часовник със сребрист циферблат на прясно боядисаната стена в обновената си класна стая, която комбинира свежо сиво, бяло и жълто.

 Остават още две за догодина, заканват се да не спират дотук учителите от ОУ „Елин Пелин“. И са категорични, че всяка промяна в средата прави децата по-активни. В офанзивата им да я променят със собствени сили се включили и бъдещите седмокласници. По време на допълнителните дни за проектни дейности, с които бе удължена учебната година, те направили шаблони и освежили цокъла под южната ограда на двора - с облаци, лалета и отпечатъци от детски ръце.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ