+ Предложи новина
14.04.2021

Учители: Опростяването на матурите ще означава, че не сме си свършили работата

 Министерството на образованието и науката обяви, че след ваканцията ще бъдат намалени конкретни части от изпитния материал след 7 и 12 клас - тоест от темите за кандидатстването за гимназия и университети. На тази етап обаче не е ясно нито какъв ще е съставът на политическия екип на МОН - министри и заместник-министри, нито дали те ще са съгласни със същата тактика за олекотяване на материала заради дистанционното обучение, на което бяха подложени учениците досега.

 Към момента корекцията на изпитния материал е в ръцете на чиновниците, а едва ли ще има министър, който да се ориентира толкова бързо какви точно изпитни промени му готвят. Само за пример да припомним, че когато правителството на Орешарски дойде на власт, предходният служебен кабинет бе подготвил на тогавашния просветен министър Анелия Клисарова тиктакаща бомба - отпаднали знакови произведения на български автори, заради което тя едва не загуби поста си. Как стоят нещата с матурите по време на пандемия?

 Миналата година бяха изхвърлени от изпитните програми последните няколко автори - Димитър Талев, Димитър Димов и Елисавета Багряна така и не влязоха в темите за матурите. Причината бе, че учениците бяха в онлайн обучение от 13 март нататък и имаше сравнително дълъг период на присъствено обучение. Тази година обаче ситуацията се променя - учениците изкараха предимно в дистанционно обучение по-дългия период от учебната година. По тази логика няма как да бъде намаляван материал за определен период, тъй като те са учили всичко онлайн. "Не е необходимо да се намалява материалът, върху който ще полагат изпит учениците", казва Славомир Томов, учител по български език и литература в частна школа "Софроний". На същото мнение е и Цеца Петрова от 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов". "Ако се намали тежестта или обемът на изпитния материал, това би трябвало да означава, че ние като учители не сме си свършили работата. А това не е вярно, ние работим дори повече, за да подготвим учениците за изпити".

 Данко Калапиш, директор на 107-мо СУ, също не иска изпитните програми да бъдат закачани. "Миналата година децата се справиха много добре. Но забелязахме, че за материала, който МОН обяви, че няма да бъде включен в изпитните програми, децата се демотивираха да го учат. На практика се отказаха да учат нещо, върху което няма да бъдат изпитвани, въпреки всички призиви на МОН, че материалът трябва да бъде усвоен. Всичко, което трябваше да бъде усвоено в последните седмици и месеци, така и не бе научено. Не смятам, че и тази година трябва да се обявява "От еди-кой си урок до края не влизат в изпитните въпроси" и учениците да се отказват да учат още преди края на учебната година. Още повече, че на изпита по литература те трябва да отговарят върху материал от пети клас насам, тоест от три години, и не трябва никой да настоява за олекотяване", заяви Калапиш. Той е на мнение, че изпитите в четвърти и десети клас трябва да останат дори в условията на пандемия, защото чрез тях се измерват резултатите на випуска. Калапиш казва, че децата са прекалено стресирани не толкова от онлайн обучението, колкото от изолацията и липсата на социални контакти. "Психолозите ни ще имат много работа след края на пандемията. Те и сега консултират онлайн и деца, и родители", допълва той.Повечето учители на малки ученици обаче са на съвсем различно мнение по повод изитите след четвърти клас. Много от тях настояват МОН да ги отмени, както направи и миналата година заради пандемията.

  "Тези изпити не мерят нищо, не дават реални оценки, а само създават стрес у децата", коментира Мария Николова от СУ "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица. "Появяват се притеснения и у деца, и у родители, плаща се за частни уроци на толкова малки деца, купуват се допълнителни помагала, които са абсолютно ненужни. Моите ученици в четвърти клас преди две години минаха изпита без никакви допълнителни помагала. За да не им създавам стрес, казах им, че просто ще получат по един лист, на който ще отговорят на различни въпроси. Предупредих и родителите да не им говорят колко отговорен е този изпит, защото той не е такъв. По този начин четвъртокласниците не бяха затормозени, че ще им бъдат поставяни оценки", допълва Николова. По нейните думи обаче отмяната на външното оценяване и в четвърти, и в десети клас трябва да бъде отменено, защото в този вид е пълна пародия.

 При малките деца квесторите подсказват, смиляват се над някое "врабче", което не може да си напише отговорите, а има и подмяна на резултатите по време на проверката, ако двете учителки се познават - в по-малките градове това е доста лесно. В десети клас за първи път външното оценяване трябваше да се състои миналата година, но пропадна заради пандемията. Неговата задача, освен да служи за статистиката, е и да отсява децата от по-малките населени места, където има само обединени училища до десети клас, за да бъдат приети в гимназии. Миналата година обаче ги приеха само по диплома, което показва, че и това оценяване може би е излишно.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Испански език онлайн уроци
Частни детски градини Младост
Курс по Индийски танци
Упражнения по Немски език
Индивидуални уроци по Английски език
Английски език за 1 клас
Салса Пловдив
Уроци Пиано
Уроци Пиано деца
Реферат по История
Уроци по Рисуване Варна
Пилатес упражнения за отслабване
Курс по Excel
Езикова школа Варна
Китайски език речник
Уроци по Рисуване за деца
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Курсове по Арабски
Частна детска градина София Дружба
Народни танци в Пловдив
Пилатес за деца
Испански език Варна
Частни уроци по Български език Бургас
Уроци по висша Математика София
Курсове по Италиански език София
Курсове по Английски в Англия
Курсове по Икономика
Уроци по Плуване Варна за възрастни
Школа за Модерни танци Пловдив
Уроци по Гръцки език София
Йога за бременни София
Уроци по висша Математика София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ