+ Предложи новина
13.09.2019

Учители излизат на протест в първия учебен ден заради липсата на диалог с МОН

Учители излизат на протест в първия учебен ден заради липсата на диалог с МОН

 Учители от цялата страна се организират през социалната мрежа за протестна акция в първия учебен ден под надслова "Време е МОН да пие една студена вода". За целта педагозите ще носят по шише с вода, за да демонстрират, "нашето намерение да покажем отсега нататък, че именно МОН ще пие студена вода в опита си да налага противообществени политики". В София те ще се съберат пред Министерството на образованието в 16.00, а колегите им от страната ще проведат акцията пред съответните регионални инспекторати на МОН в същия час.

 Този път инициативата не е заради заплати, а заради липса на диалог и несъгласие важни наредби и постановления да се променят от чиновниците в министерството през лятната ваканция на учителите. Протестът стъпва и на петицията отпреди няколко месеца, подписана от над 6300 души, срещу постановлението на просветното министерство, според което екипи от педагози трябва да събират отсъстващите ученици от домовете им. Във възванието във Фейсбук учителите посочват, че това е опит да им се "внедри полицейска роля".

 Председателят на СБУ Янка Такева реагира на готвения протест с обръщение, в което подчерта разграничението на синдикатите от въпросната акция. Освен нейния съюз към КНСБ, подписи са положили и останалите представители на социалните партньори от отрасловия съвет към МОН. По повод демонстрацията на педагозите на 16 септември една от организаторките, учителката от 138 Средно училище за западни и източни езици в София - Яна Шишкова каза, че педагозите нямат намерение да протестират в класическия смисъл на думата, че нямат оплаквания от министъра, но искат да подчертаят нуждата от диалог с МОН. Преподавателите не крият също така, че са изумени от реакцията на синдикатите, които трябва да ги защитават.

- Госпожо Шишкова, кажете какъв е поводът за протеста в първия учебен ден, какви са учителските искания и също така да коментирате факта, че синдикалистите в образованието застават срещу вас, протестиращите?

- Изумени сме от реакцията на синдикатите, тъй като именно г-жа Янка Такева се обяви на практика със същите искания по повод промените в ПМС100/08.06.2018 г. Поводът за нашата акция, която по никакъв начин не се явява протест, е реакцията на министър Вълчев на внесеното от нас Становище по повод обсъжданите промени. Становището ни бе публично качено в сайта Петиция.ком, където бе подписано от над 6300 души през лятото. За наше учудване, след внасянето на това Становище, министър Вълчев не ни повика за разговор, но в следващи медийни изказвания се изказа в стил: "От мен да мине, няма да е всеки ден, но през ден или когато се налага", като категорично потвърди своето принципно становище по повод Наредбата за приобщаващо образование. Именно с този начин на диалог ние не можем да се съгласим, нито с факта, че бе пренебрегнато мнението на минимум 6300 души действащи учители.

 Ние сме против подобни важни промени да се предлагат на обществено разглеждане през лятото, както стана практика от три години насам. Не смятаме за редно учителите да нямат глас, нито да не се взема под внимание мнението ни по толкова важни въпроси. Ние смятаме, че като цяло МОН се движи в правилна посока, че министър Вълчев е един съвестен човек, добронамерен и диалогичен. Именно като такъв го познаваме. Затова се учудваме на тази реакция по искането ни да се осигури възможност да изкажем мнението си по документи, пуснати именно за обществено обсъждане. Вярваме, че тези недоразумения са плод на лоша комуникация, която обаче не е от наша страна.

- Колко преподаватели се очакват на протеста и дали ще се проведе само в София? И ако може, да ми кажете, по чаша вода ли ще носите пред МОН и защо?

- Както казах, това не е протест. Ние каним всички, които желаят нов тип отношения с институциите, при които наистина да има възможност за зачитане на гласа на истинските експерти, да дойдат на 16.09.2019 г. в 16.00 пред МОН с бутилка вода. Водата е символичният израз на нашето несъгласие решения да се взимат на тъмно, прибързано и без истинско широко обществено обсъждане. Посланието е, че и в този случай, и при всички бъдещи подобни опити, институциите образно казано ще пият по една студена вода. Което означава, че ние изявяваме готовност да не пропускаме нито една наредба, постановление или друг документ, който касае нашия живот и отношенията държава-граждани.

- Има ли основание да бъдете обвинени в политически пристрастия, или пък, че сред вас са същите хора, които стоят и зад "Похода на семейството"?

- Лично аз не съм партийно ангажиран човек. Авторите на общото ни становище са всякакви хора - има от БСП, от ГЕРБ, от всякакви други партии. Не мога да държа сметка на 6300 души с какви партийни пристрастия са и дали са участници на Поход за семейството, а и в случая надали има значение, при условие, че в нашето Обръщение няма никакви политически призиви, а само коментар и предложения към два документа, които са поставени на обществено обсъждане в момента. Всички нас ни обединява едно - тревогата, че пред очите ни се прави опит за превръщане на училището в небезопасна за децата и семействата институция, а учителите - в хора с наказателни и контролни функции. Нека се съсредоточим върху образователната роля на учителите и оставим социалната и полицейската функция на съответните служби.

Източник: www.dariknes.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ