+ Предложи новина
28.07.2020

Учители, директори и кметове издирват седмокласници, не подали документи за гимназия

 Учители, директори и кметове обикалят по къщите, за да разберат къде са децата. Неприетите на първо и второ класиране имат шанс да си намерят школо на трето или да кандидатстват след него направо в гимназиите, в които има свободни бройки.

 Учители, директори и кметове издирват 619 седмокласници от Пловдивска област, които не са подали документи в кампанията за прием в гимназиите. Ако не се включат в предстоящото трето централизирано класиране или не кандидатстват след него до края на лятото направо в училищата, ще отпаднат от системата. Общо 5748 ученици в областта тази година завършиха основно образование, на националното външно оценяване по български език се явиха около 5600, а по математика - 5380. 619 неучастващи в кампанията за гимназиите означава, че всеки девети отпада от системата, поне що се отнася до училищата в Пловдивска област.  

 Още на първо класиране изпратихме по общините списъците на неподалите документи, но с кодове, а не с имената на учениците, за да няма разкриване на лични данни, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. На следващите етапи листите са актуализирани. По думите й, не всички отпадат от системата на образованието, защото вече има установени случаи, в които учениците са поели за чужбина.

 До края на юли директорите на училищата, в които учениците са се обучавали в 7. клас през настоящата година, трябва да изпратят информация в Регионалното управление на образованието за всеки от списъка на неучаствалите в първо класиране. От тях се иска да посочат причините -  дали ученикът е оставен на поправителни изпити, или е в чужбина, дали продължава образованието си в училище извън област Пловдив или в училище към Министерството на културата или Министерството на младежта и спорта.

 При отказ на ученика или родителя за продължаване на образованието в 8. клас призивът към директорите е да ги мотивират детето да не отпада от системата, ако е завършило успешно основно образование, и да подаде заявление за участие в трето класиране. Срокът за това е до 27 юли. Кметовете на общини също имат задължение да съдействат. За седмокласниците с двойки за годината втората поправителна сесия за учебната 2019/2020 г. и  издаването на свидетелство за основно образование на положилите изпитите успешно трябва да приключи до 1 септември. Целта е да се гарантира правото на всеки ученик да участва в приема, който е до 10 септември.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ