+ Предложи новина
27.03.2019

Учители, директори и духовници защитават хуманитарните паралелки в Пловдив

Учители, директори и духовници защитават хуманитарните паралелки в Пловдив

 Да не се посяга на хуманитарни паралелки за сметка на технологичния профил в училище, се обявиха учители, директори, учени, пратеници на църквата и на управляващата политическа партия. Застъпвайки сходна теза обаче, митрополит Николай и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски стигнаха до сблъсък в аргументите си. Полемиката се разрази на дискусия „Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят”, на която в ХГ „Св. св. Кирил и Методий” дойдоха и представители на общината, областната управа, МОН, Регионалното управление по образование.

 Митрополит Николай запали искрата, като поиска някой да му обясни как така предишният тоталитарен режим е създавал образовани хора, а днешната европейска и либерална политика води до все по-широка неграмотност. Той предупреди, че със закриване на хуманитарни паралелки за сметка на компютърни децата се впрягат в електронна диктатура. И стигна още по-далеч - да попита поредната реформа в образованието плод на обикновена или на умишлена глупост е (цялото обръщение на владиката - в карето, б. а.).

 Подкрепяйки в застъпничеството за хуманитарния профил, Гърневски обаче призова да не се противопоставят дисциплини, както и тоталитарната и съвременната държава. Той подчерта, че има нужда и от техническите науки и посочи как КЦМ си е създало само паралелка. „Няма как и без хуманитарни. Гьоте е бил счетоводител на Ваймарската република. Икономиката не може без поезия”, заяви Гърневски. И разказа как провел срещи с Комисията по образование в парламента. Първо попитал членовете <210> дали знаят къде са учили Славейков, Яворов, Дебелянов и кое училище е дало на България шестима премиери - Първа мъжка гимназия в Пловдив, днес ХГ „Св. св. Кирил и Методий”.” Няма да има гилотина, може да се намери решение и на едносменния режим. Където има история и бъдеще, то не бива да се ограничава”, каза депутатът. И увери, че МОН „няма да отреже и едно клонче от дървото на живота”.

 Дядо Николай обаче на свой ред възрази. Той направи уговорка, че залата е пълна с интелигентни хора, но навярно не е бил разбран и „се налага да повтори за г-н Гърневски”: „Заложено беше в душата на народа да обича отечеството, но половината от него го напусна. Заложено бе да живее с вярата си, но тоталитарната система го дистанцира от нея. В никакъв случай не съм искал да противопоставям, като съм погледнал в историята. Разбирам, че искате да внесете утешение, но като чуя с ужас за детската агресия в училище, Вашите думи не могат да ме утешат.

 Ако всичко е толкова прекрасно, няма нужда от тази кръгла маса. Събрали сме се да изкажем своето безпокойство и аз съм дошъл, защото не съм безразличен към училището и възпитанието на децата”. Владиката се обърна лично към депутата: „Какво се оказа, г-н Гърневски, години се възразяваше църквата да възпитава, защото щяла да индоктринира децата. И учителят не трябва да възпитава, а само да преподава. И семейството вече няма възможност, защото то самото не е възпитано и малтретира децата си. Тогава кой - да ги хвърлим в интернет, той да ги възпитава в безотговорност?! Моля да не се тълкуват превратно думите ми. Това е позицията ми на митрополит, който вижда не с погледа на политик, а на български духовник”. Владиката изтъкна, че България е първа по употреба на алкохол и дрога от учащите се. „Вместо да ни утешавате, алармирайте с тревога за тези катастрофални процеси!”, призова той. Без да доизслуша следващата реплика на депутата, дядо Николай се оттегли, благославяйки участниците в срещата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ