+ Предложи новина
19.04.2019

Учител от 78 СУ в гр. Банкя: В училището цари административен произвол

Учител от 78 СУ в гр. Банкя: В училището цари административен произвол

 "Има репресирани учители в училището и това са хора, които не са част от близкото обкръжение на директорката. Репресиите са във връзка с вменяване на вина - че са некадърни, че са неспособни, че не си гледат работата... с цел да се държат подчинени. Ако си потърсиш правата, веднага влизаш в групата на репресираните. Много неприятно е това, че управлението се базира на доноси от хора, получили устна информация, съобразно това какво лично отношение имат към хората... изцяло се разчита на донесенията и се изгражда отношение на базата на това. Редовната тема на всички педагогическите съвети е - никакви нерегламентирани посетители, не е уточнявано да има родители с деструктивно поведение. Мога да кажа, че в училището цари административен произвол, няма административен контрол."

 Това споделя учител от 78 СУ в гр. Банкя. В запис, предоставен от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС), учителят споделя, че не са му били изплатени часове за надработено време. Освен това е имало устна заповед за удължаване на работното време при подписан договор за работа до 14 часа без никакви допълнителни споразумения за повече работни часове.

 Преди дни от НИККИОС съобщиха, че заместник-директорът на училището Паскалев е регистрирал сдружение в частна полза, чрез което дава частни уроци, като използва ресурси на училището. Във въпросната частна дейност участват и преподаватели, назначени в училището, а клиентите са децата от училището. Останалите членове на сдружението са едно юридическо лице и мъж на 62 години с регистрирани множество фирми и европейски проекти за 590 000 лв.

 Припомняме, че на 28 март дългогодишният началник на РУО-София Ваня Кастрева коментира съобщенията за нарушения от страна на директорката на 78 ОУ Весела Неделчева така: "Несериозно е да нямаш сериозни доказателства и да предприемеш санкция, която съдът ще върне обратно, защото България е правова държава... Към нас имаше и сигнали, които не са в компетенцията на РУО. Всичко което касае финансиране, сграден фонд, охрана, всичко това е в ръцете на общината... При възникването на такъв казус ние може само да препоръчаме. Ние не назначаваме и не уволняваме учители. Ние сме работодател на директора." На 18 март в в Youtube изтече скандален запис, в който директорът Весела Неделчева издава заповед към учителите – никакво внимание към родителите, нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. По-късно записът бе свален, "нарушава правилата на YouTube за тормоз и малтретиране". Няколко дни по-късно той беше изпратен на полицията, която има за задача да каже дали той е автентичен или е манипулиран както твърди директорът на училището Весела Неделчева.

 От НИККИОС изпратиха записа. Ето какво се чува на него: "Вие имате самочувствието, което заслужавате. Вие всички тук сте много качествени, вие всички тук сте много индивидуални, вие всички тук сте много прецизни - хора, които познават добре децата, хора, които правят всичко за се децата и затова от днес нататък - никакво внимание на родителите, само изискване без да ги оставяме да си изказват своето мнение. Вие ще станете свидетел на това аз какво ще правя оттук нататък - нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае, нито един родител няма да има възможност да си каже мъката." Министърът на образованието Красимир Вълчев призова Ваня Кастрева да бъде безкомпромисна, ако се установи, че директорката наистина е издала такава устна заповед.

  Преди дни родители на деца от училището изпратиха отворено писмо с молба към компетентните органи да реагират на случващото се. В изявлението си родителите заявиха, че в 78-мо училище има съществуваща практика при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз. По-рано родители на деца от училището изпратиха отворено писмо с молба към компетентните органи да реагират на случващото се. В изявлението си родителите заявиха, че в 78-мо училище има съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ