+ Предложи новина
19.08.2017

Училищните oбществени съвети в Пловдивско ще одобряват учебници в почивните дни

Училищните oбществени съвети в Пловдивско ще одобряват учебници в почивните дни

  Директорите, които не смогнаха вчера да пратят заявки за учебниците на шестокласниците и второкласниците, ще правят ударно това през уикенда. До понеделник според спуснатите от МОН графици трябва да са заявили предпочитанията си по какво ще учат децата, за които тази година според новия закон влизат в сила новите учебни планове. В някои училища ще се наложат извънредни сбирки на Обществените съвети през уикенда, тъй като пак по новия закон неговите членове също си казват думата при избора на учебници и помагала. На много места обаче колективите са се ориентирали още на етапа, когато учителите трябваше да прегледат проектите на различните издателства и да ги оценят само с „пригоден” или „непригоден” за употреба в клас. Както „Марица” писа, някои школски шефове още тогава направиха проектозаявки до издателствата с уговорката, че ако впоследствие харесаните от тях учебници не бъдат одобрени от МОН, ще се задейства план Б.

 Вчера до обяд „Просвета”, която зарежда най-масово пловдивските училища, бе получила заявките на 32-ма директори от Пловдивска област, повечето от учебни заведения извън областния град. Няма проблем подаването да стане през уикенда, тъй като е по електронен път, обясни представителят на издателството под тепетата Красимира Брайкова. Заявките се обработват автоматично и след 15 минути се връща отговор на директора с калкулирана сума, която той трябва да получи от общината, за да плати безплатните за децата учебници.

 В окончателния списък, одобрен от МОН, има общо 256 учебника по всички предмети, сред които учителите могат да избират. От 25 август трябва да започнат доставките за необходимото за 2. и 6. клас. За Пловдив кампанията вероятно ще е в последната седмица на август и първата на септември, каза Брайкова. Тя добави, че са се оправдали очакванията на издателството кои учебници ще са най-предпочитани, на тях част от тиражите бяха пуснати за печат предварително и сега остава машините да извъртят остатъка от нужните количества. При така създадената организация очакванията са, че няма да има дете без учебник на 15 септември. В четвъртък са приключили доставките в цялата Пловдивска област на учебниците и помагалата за 1., 3., 4., 5. и 7. клас.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.91 от 22 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ