+ Предложи новина
22.05.2019

Училищни директори настояват за промени в изпитните програми за четвъртокласниците

Училищни директори настояват за промени в изпитните програми за четвъртокласниците

 Матурите ще се проведат на 21 и 23 май, като първата е по български език и литература, а втората - по предмет по желание. Най-много са българчетата, които искат да държат изпит по английски, след като в минали години децата преминаха през периоди, в които най-желан предмет беше географията, на която масово се получаваха двойки.

 За пореден път и тази година родители ще участват в контрола на изпитите - тоест в запечатването на класните стаи и в разпечатването им на другия ден, така че да се гарантира, че изпитният вариант не може да бъде подменен. Във всички класни стаи ще има и видеонаблюдение, като данните за децата ще се използват само за целите на изпита, а след това ще се унищожават. Изпитът ще се състои от три модула, между които ще има почивки. В първия учениците отговарят на въпроси с избираем отговор, във втория- на такива, на които те сами трябва да напишат отговора, а третият е свързан с написване на текст, припомнят от МОН. Децата могат да избират между написването на есе или интерпретативно съчинение върху произведение на даден автор, като максималният им резултат е 30 точки. От теста те могат да получат максимум 70 точки.

 Междувременно обаче школски директори започнаха да настояват за промени в изпитните програми. Според Диян Стаматов, директор на 119 СУ, изпитът на учениците от 4-ти клас, който в момента предизвиква стрес сред деца и родители, трябва да се обедини в един общ тест. Сега децата държат общо четири теста по четирите основни предмета, които изучават - български език, математика, човекът и обществото и човекът и природата. По думите на Стаматов по-разумният вариант е да има един обобщен изпит, който да мери познанията на малчуганите по всички предмети, тъй като това ще олекоти преподаването в училище. "Изпитите трябва преди всичко да мерят компетентностите на децата", коментира той. "Във всички програми на МОН се говори за компетентности, а изпитите на практика са свързани с проверката на наизустени знания. Затова и не се получава", допълни Стаматов.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Граматика по Английски език
Курс Компютърна София
Курсове Пиано Варна
Школа по Математика София
Частна детска градина София Света Троица
Говорим Английски Онлайн
Клуб Народни танци София
Английски език начално ниво
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Как се учи Английски език
Английски за бебета
Школа за Китара
Клубове по Народни танци в Русе
Обучение на Английски език
Класическа Китара
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Уеб Дизайн уроци
Уроци по Китара Варна
Пълен Курс по Английски
Народни танци за начинаещи Русе
Уроци по Breakdance
Индийски танци София
Немски език самоучител
Модерен Балет София
Народни танци начинаещи София
Уроци по История за 5 клас
Подготовка за матура по География
Атлас по География
Частни уроци по Немски език Бургас
Уроци по Китара в София
География на света
Уроци по Английски София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ