+ Предложи новина
27.08.2022

Училищни директори: МОН ни предизвиква на „студена“ война

 Поредица от грешки в новите правила за прогимназията разбуни гилдията на школските директори, постави ги в невъзможност за организират началото на учебната година  и накара Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" да заяви през Фейсбук: "Вече ще искаме оставката на всеки чиновник от МОН и регионалните управления, ако направи забележка за техническа грешка на учител или директор. Очевидно МОН ни предизвиква на "студена" война!".

 До острата реакция се стига, след като вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани изменения, които влизат в сила през новата учебна година. Те касаят намаляването на часовете от 45 на 40 минути в прогимназията и добавянето на допълнителни часове по български език, математика и география.

 Още същия ден обаче се оказа, че има техническа грешка в Приложение 1 към изменението на Наредба 4 за учебния план, в което са посочени хорариумите на часовете по всички предмети. Изчислението е грешно за някои дисциплини в 6. и 7. клас. След като директорите се оказаха затруднени как да направят нормативите, разпределението на часовете и учебната програма, МОН прати допълнително указание. В 19.20 часа снощи то е било разпространено от Регионалните управления на образованието. Оказва се обаче, че и в него има техническа грешка. Това нагнети до крайност напрежението в гилдията и в средите на профсъюзите, които и без това бяха против наложените промени в наредбите за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. 

 "В момента разполагаме с две изменения на наредбата, които си противоречат, и едно указателно писмо, което още повече обърка ситуацията - коментира директорка на пловдивско основно училище. - На прага на учебната година не можем да разпределим норматива на учителите. Има училища, гласували училищни учебни планове още през юли. Сега трябва да ги променят, но при толкова противоречиви параметри не е ясно на каква база."

 Сериозно опасение е как ще се поправи хаосът и колко време ще отнеме това, защото всяко изменение на наредба трябва да мине процедурата по обществено обсъждане и обнародване в "Държавен вестник", посочват школски шефове. Това отнема повече от месец, дори да се прескочи обсъждането на Отраслов съвет. А до старта на учебната година остават 18 дни. В същото време най-късно 5 дни преди началото на учебните занятия директорите трябва да са представили всички разчети.

 Нелепа ситуация, а няма време за поправка, обобщи директорката. С колегите й са затруднени и от това, че опитът да се внесе яснота е направен с указателно писмо, вместо със заповед. В този случай те нямат правно основание да се опрат на него, издавайки на свой ред своите заповеди.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ