+ Предложи новина
11.09.2017

Училище в родопско село ще има само един първолак

Училище в родопско село ще има само един първолак

  Тази година основното училище в родопското село Букова поляна ще посрещне единствения си първокласник. Училището е със специален статут на защитено и се подпомага от държавата. Но хората в селото се притесняват защото младите не бързат да създават семейства и децата постоянно намяляват. Малко преди да навърши седем години Янис Карамфилов вече ще е първокласник. С майка му Даяна вече са приготвили почти всичко за училище и Янис с нетърпение чака първия учебен ден.

 В селското училище има само 12 ученици и Янис ще учи в слята паралелка с други деца. Но майка му не се притеснява от това. Специално за него ще си има всичко, и класен ръководител и всичко, както си е за първи клас. Ще си го посрещнат, абсолютно всичко си е нормално, казва майката. Даяна Башева е учила в същото училище и смята, че учителите ще дадат добро образование на сина й. Училищата с маломерни и слети паралелки в Родопите не са изключение, особено в малките села, като Букова поляна.

 Има и положителни, има и недостатъци, но не е трудно, защото по-голямо внимание се обръща на всяко дете, казва Митко Бекяров, директор на училището: "Заради малкото деца обаче училището е на ръба на оцеляването. А децата намаляват защото повечето млади хора търсят препитание в големите градове или в чужбина. Тези хора, които са останали тука, поради ниското заплащане, страхуват се да правят семейства, затова имаме проблем, ето затова имаме един първокласник. Защото просто няма семейства, има млади хора в населеното место, но те се страхуват да направят семейство", необходими са специален закон за планината и спешни мерки от държавата, за да се спре обезлюдяването, казва Ахмед Ахмедов, кмет на с. Букова поляна.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ