+ Предложи новина
10.05.2021

Училище в Пловдив вдъхновява млади иноватори с нов пилотен проект

 Математика на пандемиите, 3D ремонти и орбитална симулация - в тези три авангардни сфери и в още иновативни като тях ще се обучават единайсетокласници от МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Училището е сред четирите, включени в „Умения за иновации“ (Skills for Innovation) – нов пилотен проект, чиято цел е да вдъхнови следващото поколение млади иноватори у нас. Той се реализира от технологичната компания Intel с подкрепата на Център за творческо обучение.

 Освен Математическата гимназия, дейностите ще се реализират още в ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил, ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково и 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” в София. Проектът включва разнообразни активности, предназначени както за ученици, така и за учители. Фокусът е поставен най-вече върху внедряването на технологии и създаването на възможности за учене, които активно ангажират младежите по целия свят.

 “Искаме да трансформиране начина, по който технологията се използва в образованието. Идеята ни е учителите и учениците да разгърнат пълния си потенциал, като се насърчава аналитичното мислене и по този начин се изграждат уменията за технологично вдъхновено бъдеще“ казва Маргарита Боргоджийска, координатор на проекта в Център за творческо обучение.

 Обучението на ученици ще започне през септември 2021 г. Участниците в проекта ще разполагат с иновативни материали, предимно в областта на т.нар. STEM (science, technology, engineering and mathematics – наука, технологии, инженеринг и математика), предстоят редица обучения за подготовка на екипите в училищата, ще бъде осигурен  и достъп до най-съвременни технологии от Intel. Организаторите отпускат по 32 200 лева на всяко от четирите учебни заведения. Всяко е имало и възможност да избере приоритетна област и с кои паралелки да работи в нея. Изборът на Математическата паднал върху единайсетокласниците. Идеята е да обвържем работата по проекта с новата среда, с която ще разполагаме наесен - STEM-центъра, финансиран от МОН, обясни директорката Веселина Карапеева.

 Елитното пловдивско училище бе сред първите, които се пребориха за средствата, като му бяха отредени 300 000 лв. Вече са в ход процедурите за обществени поръчки и основната работа по преобразяването на допълнителния корпус в двора на школото ще се случи през лятото. На двата етажа ще бъдат оформени нови лаборатории и пространства, които ще могат да се трансформират чрез бързо пренареждане и прегрупиране, като ще може да се пише даже по стените със специална боя.

 Официалното откриване ще е на 15 септември, успоредно със старта и на дейностите по проекта "Умения за иновации" за учениците. За учителите те вече са започнали и педагозите в момента се подготвят за модерните подходи и техники. Дори за тях ще бъдат предизвикателство иновациите, които ще могат да прилагат с възпитаниците си.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Козметика София
Графичен Дизайн София
Модерен Балет София уроци
Уроци География курсове
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Курсове по Френски Бургас
Курсове по Гръцки език Благоевград
Частни детски градини Люлин
Курс Италиански
Балетни школи Русе
Класически Балет
Курс по Холандски
Народни танци Пловдив
Частни детски градини София център
Курсове Английски Русе
Курсове по Английски Лондон
Йога в Студентски град
Курсове Английски
Курсове по Английски Пловдив
Народни танци Младост 3
Школи за Народни танци в Пловдив
Курс по Норвежки език
Шофьорски Курсове Младост
Курсове Английски
Курсове по Италиански Пловдив
Уроци по Хип Хоп танци 2010
Школа Латино
Частни уроци по Английски София
Народни танци Варна македонски дом
Частни уроци по Математика Хасково
Курсове по Рисуване за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ