+ Предложи новина
14.04.2020

Училище раздаде хранителни продукти на семействата на свои ученици

 Училище раздаде хранителни продукти на семействата на 56 свои ученици, които са изпаднали в крайна нужда в настоящата ситуация. Те буквално гладуват, никога не съм чувала толкова много думи на благодарност от ромската общност в Христо Даново, казва директорката на ОУ „Ген. Карцов“ Красимира Димитрова, която заедно с нейните колеги и днес е в учебното заведение, за да раздават продуктите.

 Средствата са дарени от фондация „Сай-Хай“. Организацията набира помощи с фондация, с която училището в Христо Даново работи от години – назначава млади учители, които са минали подготовка да работят с уязвими групи. Точно 569 лв. и 25 ст. са преведени в сметката на училището, за да се окаже подкрепа на най-бедните. Две трети от децата при нас разчитат на храненията в училище – закуска, обяд, допълнителните храни по програми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, обяснява Красимира Димитрова. Най-тежко е за фамилиите с 3-4 деца. Затова училището потърсило дарители на храна. От фондацията избрали да преведат пари. С тях школото е подготвило 56 пакета. Всеки е на стойност 10 лева и съдържа литър олио, по килограм брашно, захар, ориз, боб и леща. Учителите, медиаторът и портиерката помагат помощта да стигне до всеки дом. Класните ръководители, които познават най-добре децата и семействата, са изготвили списъците.

 „Може обществото често да кори тези хора, че имат много деца и живеят неразумно, но много от тях не са имали алтернатива и не им е бил показан друг път. Във всички случаи сега не е време за упреци, а за подкрепа“, категорична е Красимира Димитрова. Сметката на „Сай-Хай“ остава отворена и продължава набирането на средства, като в края на април се очаква още едно дарение.

 Може да се окаже, че за семействата от Христо Даново кризата след това тепърва предстои – местните ромски фамилии обикновено разчитат на селскостопанската работа през пролетта и особено на розобера. Засега обаче розопроизводителите от селото мълчат ща ги наемат ли и как.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ