+ Предложи новина
02.12.2020

Училищата в Пловдивска област отлагат януарски учебни занятия за месец юни

 Училища от Пловдивска област обмислят вариант двете седмици след края на ваканцията – от 4 януари нататък, да се ползват за проектни дейности и наваксване на пропуски от периода на онлайн обучението. А редовните занятия за това време  да бъдат отложени за месец юни.

 Заповед на министъра на образованието от вчера разписа такава възможност. За учениците от 1. до 3. клас учебната година бе удължена до 23 юни – общо с 3 седмици. Едната от тях е за проектни дейности, другите две – за занимания по интереси и наваксване на пропуски. А за учениците от 4. до 6. клас удължаването на учебната година е с 15 дни – от 14 юни до края на месеца, като двете допълнителни седмици пак са за проектни дейности и компенсиране. Всяко училище има свобада самичко да реши дали да ги ползва и кога.

 До утре на обяд директорите от цялата Пловдивска област трябва да представят в Регионалното управление на образованието решението за своя график на учебното време. Днес новите възможности бяха обсъдени на онлайн съвещание с началника на РУО Иванка Киркова.  След него до тази вечер учебните заведения ударно провеждат онлайн заседания на Педагогическите съвети, за да се вземат решенията по места и да се обявят намеренията в дадения срок.

 Възможността да се разместват седмици бе дадена още преди старта на обучението в електронна среда, което е в ход от вчера до 21 декември – заради повторния локдаун в държавата. Повечето учебни заведения от Пловдивска област обаче предпочетоха да продължат редовните занятия и да не се възползват от правото на такава рокада. Основната причина е, че седмиците за проектни дейности и занимания по интереси не са задължителни. А като не се пишат отсъствия, по-немотивираните  може изобщо да не се включат. По този начин на практика учебната година за част от системата би прекъснала в момента на превключването.

От друга страна, когато то се случи, училищата имаха готовност за обучение от разстояние в електронна среда и опита от предишния период онлайн през пролетта. Отдавна са снабдени с платформи за виртуални класни стаи, а анализът показа и доста висока обезпеченост с устройства. Именно по тази причина учебните заведения масово избраха да продължат с редовните занятия, без да разместват графика.

 „Сега обаче сме в друга ситуация – вече има официална заповед на министъра, която разписва нормативно възможността за размяна. Едва ли  седмиците до Нова година ще коригират чувствително статистиките за заболеваемостта, до тогава няма да има готовност и за ваксиниране на учителската гилдия. Затова изглежда по-логично да започнем януари с две седмици за проектни дейности и наваксване на знания, а след това да ги отучим през юни присъствено, когато ситуацията ще е по-спокойна“, коментира директорката на СУ „Христо Г. Данов“ Гергана Аврамова.

 Такова решение обаче ще наложи разделянето на учениците условно на три групи.  За тези, които са с ниски резултати, компенсиращите занятия през тези две седмици ще са задължителни. Дейностите в тях трябва да обхванат и учениците на заетите родители. На практика по желание ще е включването само на отличниците, които не са имали проблеми през периода на обучението от разстояние в електронна среда. Кои деца в коя група попадат ще се решава по доклади на преподавателите, които отчитат активността и успеха на учениците по време на обучението от разстояние в електронна среда до коледната ваканция.

 Въпреки сложната организация, и според други директори това е по-разумният вариант, вместо на 4 януари учениците да се върнат в клас и да започне отново истерията – всеки ден да се отчита дали отсъстващите стигат 15%, да се следват променящите се решения на Областния щаб, локалните искания за преминаване онлайн от страна на директорите и генералните политики на МОН и МЗ.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ