+ Предложи новина
02.04.2021

Училищата да се затварят последни - това искат обществени организации

  При първи данни за спад заболеваемостта всички ученици  от 1. до 12. клас да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за формално и неформално образование, преди разхлабването на всякакви други мерки. А когато се налага временно преминаване към редуване по график, то да бъде 2 на 2 седмици и да включва всички класове, за да не бъде тежестта от онлайн обучението стоварвана върху определени класове – най-често от 8. до 12.

 За това настояват в писмо до приемиера, здравните и образователните власти Неформална група „Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование“, БАНО, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Оттам подчертават, че разбират сериозността на ситуацията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на учителите, децата и на всички граждани. Но не са съгласни цената да бъде платена от децата. Затова искат преминаването към дистанционно ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка, към която да се прибягва, след като са предприети всички други възможни мерки срещу събиране на хора - затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и т.н., както и ускоряване на ваксинацията на всички желаещи.

 В писмото се посочва, че през текущата учебна година голяма част от учениците имат едва по 8-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици в електронна среда от разстояние (ОЕСР).  Ето какво е разпределението по класове:

обобщено                      присъствено/дистанционно:
1.-4. клас                                   21/5   седмици
5. клас                                       13/13 седмици
6. клас                                       10/16 седмици
7. клас                                       11/15 седмици
8., 10., 11. клас                            9/17 седмици
9.клас                                         8/18 седмици
12. клас                                     10/16 седмици

 В допълнение периодично се затварят ясли, центрове за неформално образование, спортни зали и центрове, школи за допълнителни занимания, центрове за работа с деца със СОП. Внушава се, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса.

 „България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка -  пише в писмото. - В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня,  бяха оставени в ОЕСР с между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1. до 4. клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си в ОЕСР през втори срок на учебната 2019/2020 година.

 След пика в заболеваемостта през ноември и последвалия спад, голяма част от децата не бяха върнати присъствено в училище, а тази възможност трябваше да бъде използвана. Това дългосрочно лишаване от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят. Децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия. Учениците са по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават,  подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите“.

 Авторите подчертават, че в публичното пространство вече има множество мнения на учители и експерти от сферата на образованието за неефективността на дистанционното обучение при подобна продължителност. Според данни от НСИ в страната има 707 хил. ученици и  218 хил. деца в детски градини, а общият брой на населението до 19 г. е 1315 хиляди. Т.е. 70% посещават градина или училище.

 Към 30 март общият брой на положителните тестове при деца на възраст до 19 г. е 11 940. Това прави средно по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли. „Считаме за напълно неоснователно 925 хил. деца, посещаващи училище и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени в ОЕСР заради  0,1%“, пише в обръщението. В допълнение данните за разпространението на COVID-19 недвусмислено показват, че “... училищата допринасят за малка част от всички случаи на заразени с Covid-19 във всяка държава членка на ЕС.” Не са наблюдавани значителни училищни огнища. Не са открити доказателства, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на SARS-CoV-2. Педагогическият персонал и възрастните в училищата не са изложени на по-висок риск от всяка друга професия.

 Извършеният от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) преглед на равнищата на заразяване и състоянието на училищата в 32 европейски държави установява, че отварянето на училищата  и контактите в училище не се свързва със значително нарастване на разпространението в общността“. Позицията на ЕЦПКЗ гласи, че: „Децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват най-вече от възрастните“.

Изтоник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Математика за 12 клас
Народни танци в Стара Загора
Йога в Русе
Китайски език онлайн
Йога Хасково
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Курсове по Английски в Пловдив
Курс Английски Пловдив
Курсове за Одитор
Уроци по Гръцки език
Интерактивно обучение по Английски език
Бизнес Английски онлайн безплатно
Подготовка по Математика за кандидат студенти
Кик Бокс София за жени
Бокс тренировки за жени
Уроци по Рисуване за любители
Английски първо ниво
Учител по Английски Младост
Курсове по Руски език за начинаещи
Компютърни курсове София
Уроци по Английски за деца Онлайн
Уроци по Испански Варна
Английски Варна
Курс по Английски Благоевград
Клубове за Народни танци Плевен
Тренировка по Бокс
Уроци по Латино танци
Уроци по Цигулка Варна
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Курсове по Фотография София
Уроци по Литература за 5 клас
Уроци по Латино танци Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ