+ Предложи новина
25.06.2020

Училища в страната провеждат балове въпреки препоръките на министерството

 "Във връзка с увеличения брой заболели и призивите от институциите за спазване на мерки за дистанция, считаме, че не е редно да се провеждат баловете и съветваме те да се отложат". Това съобщиха от министерството на образованието в отговор на въпроси на "Сега" дали баловете ще се проведат по план.

 Въпреки усложняващата се обстановка в много общини ще се проведат балове в следващите седмици. В София например до края на месеца ще има изпращане на абитуриентите по училищата и връчване на дипломи, а баловете започват след 1 юли. От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите увериха пред БНР, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки - ограничаване до 4 души на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, работа на 50% от капацитета и т.н.

 "Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата. МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни)", посочват още от министерството на образованието. Оттам коментират, че за учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. "Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията", смятат от ведомството на министър Красимир Вълчев.

 Още по време на извънредното положение, абитуриентите настояха в отворено писмо до премиера да им бъде разрешено да бъдат изпратени подобаващо. След експресна среща с Бойко Борисов в средата на май той им разреши това, но при спазване на противоепидемичните мерки. С разхлабванe на мерките обаче доста дванадесетокласници започнаха да правят планове за организиране на традиционните балове. Увереност им даде и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който преди дни коментира, че балове т.г. ще има, макар и по-късно. 

 От различни съобщения по медиите и в социалните мрежи става ясно, че редица общини се канят да проведат балове за абитуриентите си. Във Велико Търново например се стягат за балове на 26-28 юни. В Горна Оряховица, където е затворена сградата на общината до 28 юни заради служител с коронавирус от общинското предприятие "Обреди", също възнамеряват да проведат тържествата за изпращане на зрелостниците, насрочени за 26 и 27 юни.

 От РУО-Варна коментираха, че всяко училище си организира само баловете и най-вероятно такива ще има през юли. Шефът на РУО-Пловдив Иванка Киркова заяви, че към момента няма информация за насрочени балове, но вероятно вече има такива планирани. "Който ме е попитал, съм опитал да го разубедя да прави балове. Повторното връщане на маските ме кара да вярвам, че съм бил прав", коментира и Ивайло Златанов, шеф на РУО-Благоевград. По думите му той е препоръчал на директорите да не се ангажират с организация на подобни тържества. В ПМГ "Гоце Делчев" например доста от класните се отказвали, кметът на Разлог също е издал забрана за организиране на балове. "Поръчал съм да се събере информация колко училища възнамеряват да правят балове, РУО-то няма общо с баловете", коментира и шефът на РУО-Ямбол Стайко Стайков.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Немски Стара Загора
Модерен Балет за деца в Бургас
Компютърна грамотност книга
Уроци по Химия Варна
Английски език уроци за начинаещи
Народни танци София Студентски град
Онлайн Английски за начинаещи
Уроци по Салса Варна
Езикова школа Стара Загора
Уроци по Биология
Народни танци начинаещи София
Компютърна грамотност книга
Летни курсове по Испански език
Кулинарни Курсове София
Латиноамерикански танци Стара Загора
Ел китари
Английски уроци
Курсове по Английски език за деца
Испански език уроци
Уроци по Гръцки
Матура по БЕЛ
Подготовка за матура по Български език и Литература
Бизнес Английски София
Курс по Народни танци уроци
Уроци по Английски език София цени
Уроци по Математика София
Учител по БЕЛ
Уча се Английски език
Йога София център
Уроци и курсове курс по Народни танци
Английски Варна
Частни детски градини Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ