+ Предложи новина
26.10.2017

Училища паметници на културата ще бъдат ремонтирани в Русе

Училища паметници на културата ще бъдат ремонтирани в Русе

  Сградите на две големи училища в Русе – Математическата гимназия „Баба Тонка” и СУ „Христо Ботев”, които са паметници на културата, ще върнат първоначалния си блясък с реализирането на мащабен европроект на общината по ОП „Региони в растеж”. Ремонтни дейности ще се извършат и в три детски градини, съобщено бе вчера на пресконференция за представянето на проекта, на която присъстваха и директорите на учебните заведения. Общо 1817 ученици от двете училища и 342-ма малчугани от детските градини ще се възползват от обновената среда в сградите. Освен външен ще бъде извършен и вътрешен ремонт. Дейностите ще наложат нова организация на учебния процес, но тя е направена така, че да се създадат възможно най-малко неудобства за учениците и за родителите.

 725-те ученици от Математическата гимназия няма да бъдат премествани в друго училище. Ремонтът стартира от северното крило, а занятията се провеждат в останалата част на сградата. „Ще се наложи преминаването на двусменен режим от 1 март или от 1 април в зависимост от хода на строителните работи”, каза директорът на гимназията Митко Кунчев. В СУ „Христо Ботев” ремонтните дейности ще започнат през април 2018 г. Учебните занятия ще продължат в най-близкото школо – Професионалната гимназия по промишлени технологии. Малгучаните от трите детски градини – „Пинокио 1”, „Пинокио 2” и „Русалка 1”, също се преместват в други сгради. До началото на следващата учебна година ще се направи всичко възможно ремонтите да са приключили.

 Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 12 402 900,66 лв. Срокът за изпълнение е 30 месеца. Започването на строителните дейности през учебната година не е по вина на общината. Началото на проекта се е забавило заради необходимостта Европейската комисия да дофинансира програмата.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ