+ Предложи новина
14.01.2019

Учениците в област Стара Загора излизат в грипна ваканция

Учениците в област Стара Загора излизат в грипна ваканция

 От 15 януари РЗИ обявява грипна епидемия в област Стара Загора и спира учебните занятия от 16 до 18 януари. Това съобщиха от РЗИ-Стара Загора.

 От 7 до 13 януари е регистрирана висока заболеваемост от 264,84 души на 10 000. Пробите на болните лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ) показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи. С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, РЗИ - Стара Загора ще предлoжи на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора.

 От РЗИ препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията; на лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност. С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

 РЗИ препоръчва на гражданите:
- ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства;
- болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
- при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
  От РЗИ обръщат внимание, че спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ.

 Грипна епидемия се обявява и в Силистра, след като бе отчетена заболеваемост от 329 на 10 000 души, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Теодора Начева. Тя уточни, че учебните занятия не се спират, но ще се следи заболеваемостта във всяко едно от школата в областта. Обикновено грипна ваканция се обявява, когато над 30 на сто от учениците са с грип или остри респираторни забоявания.

 От утре в Силистренско се спират женските консултации, профилактичните прегледи и консултации на деца и възрастни. В болниците се ограничават плановите операции, въвежда се и строг пропускателен режим. Ограничават се масовите прояви на деца и ученици.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ