+ Предложи новина
20.02.2020

Учениците в дуалните паралелки ще имат „пробно стажуване”

 Още преди да започне обучението на работно място във фирма в последните 2 години в дуалните паралелки, приетите в тях ученици ще имат възможност за „пробно стажуване”. То ще се случва още в първия етап на гимназиалното обучение - до 10. клас, като ще се ползва финансиране по проект „Подкрепа за дуалната форма за обучение".

 Той ще се реализира 36 месеца с пари от ОП „Наука и развитие за интелигентен растеж”, като водеща организация е МОН. Проектът е в подкрепа на учениците от първи гимназиален етап в специалности с недостиг на пазара на труда, защитени специалности и специалности в обхвата на Стратегията за интелигентна специализация.

 Част от мерките са за училищата. Те ще могат да организират с финансирано обучение повишаване на квалификацията на преподавателите по професионална подготовка, включително теоретично и практическо обучение. Друга възможност е закупуване на оборудване и материали, включително работни облекла и лични предпазни средства. Ще се финансира и разработване или закупуване на учебни помагала и материали за специфична професионална подготовка и ключови компетентности на ниво училище. В проекта са заложени и мерки за подкрепа на образователната система - разработване на учебни планове, учебни програми, национални изпитни програми за дуалната система, инструменти за оценка и помощни и методически материали на национално ниво. Подкрепата за учениците се изразява в „пробно стажуване“ в партниращо предприятие още в първия етап от гимназиалното образование. Предвидени са допълнителни занимания по чужд език или професионална подготовка за десетокласници.

 Работодателите пък ще могат да искат пари за обучение на наставници и тяхното осигуряване в предприятията. Ще се финансират и кампании за информиране относно нормативните изисквания за фирми при участие в дуалната система. Предстоят 18 информационни кампании за популяризиране на системата сред родители - по 3 всяка година в 6 региона.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Немски Русе
Бизнес Английски София
Школа по Английски език в Казанлък
Латино танци Велико Търново
Уроци по Плуване за възрастни София цени
Йога центрове в София
Йога у дома
Частни уроци по Английски София
Народни танци в детската градина
Упражнения по Математика първи клас
Матура за 7 клас по Химия
Курсове за Масажист
Тестове по Английски език за 6 клас
История на Балканите
Уроци по Плуване за деца Бургас
Английски 2 клас
Школа по Математика Варна
Фризьори Варна
Уроци по Турски език Пловдив
Салса в Пловдив
Уроци по Математика София Красна поляна
Уроци по Зумба в София
Тенис тренировки София
Уроци по Математика Варна
Класически Балет за деца и ученици
Български език за 7 клас
Нови уроци по Хип Хоп танци
Ансамбъл София
Информатика уроци
Индивидуални уроци по Английски език
Курс Фризьорство София
Как да научим Английски бързо
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ