+ Предложи новина
02.02.2019

Учениците с китайски от Френската гимназия в Пловдив са с гарантирана реализация

Учениците с китайски от Френската гимназия в Пловдив са с гарантирана реализация

  Единствената профилирана паралелка с интензивно изучаване на китайски в Пловдив вече има оферти за работа от бизнесмени от източната страна с бизнес у нас. За всички 23 ученици от 12 "З" клас е гарантирана реализацията, каза директорката на Френската гимназия Мариела Николова.

Асеновградчанката Лора Тоскова е първенец на Европа по китайски език

 След като Лора Тоскова от същия клас стана през миналата година първа в Европа и втора в света на състезание по китайски в Пекин, Николова обяви, че вероятно школото ще обяви отново прием в паралелка с интензивно изучаване на този език. Намерението ни остава, но няма да е в план-приема за догодина, уточни сега директорката. Учебното заведение е заявило миналогодишния формат - 5 паралелки с френски и 3 с английски. Оттам преценили, че ако поискат китайска паралелка, трябва да се откажат от някоя от другите. Това би довело до освобождаване на преподаватели, а от друга страна, трудно се намират учители, които са носители на китайския. Затова намерението е да се изчака, докато преподаватели минат в пенсионна възраст. Така няма да има трус в екипа, а същевременно отново ще има прием в китайска паралелка.

 ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери" няма да ограничава приема си заради 9-годишния план за минаване на едносменен режим. И в момента учениците от 8. до 11. клас учат само сутрин. На две смени са единствено дванайсетокласниците. От 2012 г. работим по осигуряване на учебни зали, като всяка година за това се отпускат пари от делегирания бюджет, посочи Николова. В следващите години по този начин ще бъдат направени още 4 класни стаи. Има архитектурен план, съгласуван с общината, който касае преустройство на столовата. Финансирането пак ще е с пари на школото.

 За китайската паралелка директорката разказа още, че тази година целият клас се явил на пробен изпит в Пловдивския университет и 2/3 от младежите го издържали с много висок успех. Освен да влязат в редиците на китайския бизнес в Пловдив, част от зрелостниците смятат да продължат с китаистика в Софийския университет. Лора ще се възползва от спечелената едногодишна стипендия и поема за Пекин.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 41 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ