+ Предложи новина
06.10.2015

Учениците от възпитателните училища ще могат да полагат труд срещу заплащане

Учениците от възпитателните училища ще могат да полагат труд срещу заплащане

  Учениците от възпитателните училища интернати занапред ще могат да полагат труд срещу заплащане при желание от тяхна страна и след разрешение от Главната инспекция по труда. Това предвижда проект за промени в правилника за дейността на този вид училища, подготвен от образователното министерство. И сега децата от интернатите полагат труд, но като наказателна мярка. Занапред те ще могат да работят и да получават пари (ако са над 16 г.), също както връстниците си от другите училища. Работата им ще може да е както във възпитателното училище, така и извън него, но след изрично разрешение от ГИТ. Останалите права на учениците се запазват - да посещават културни мероприятия, да имат лична кореспонденция и телефонна връзка, да бъдат поощрявани с награди. Според проекта се усъвършенства и грижата за провинилите се ученици. Групите в интернатите вече ще могат да се създават не само по възрастов признак, но и според интересите на децата. За всеки ученик ще се създава екип за психолого-педагогическа оценка, който освен това ще разработва индивидуален план за работа с детето. Корекционно-възпитателният процес в интернатите вместо към "коригиране на поведението" занапред ще бъде насочен към "зачитане на най-добрия интерес на детето и подкрепа за преодоляване на поведенческите му отклонения". Към целите му се добавят още създаването на мотивация за учене и за личностно развитие.

 До 6 месеца след приемането на документа директорите на интернатите ще трябва да променят правилниците си за дейност, като включат в тях различни процедури - за поверителност и достъп до информация, за подаване и разглеждане на жалби, за действия при сигнал за насилие или друга рискова ситуация, за достъп до стаите на децата, за посещения на външни лица и наблюдението на срещите, както и за конкретните условия за налагане на наказанията. Изрично е записано и че учителите трябва незабавно да уведомяват устно директора и районните полицейски управления, ако ученик е напуснал без разрешение възпитателното училище, като до 24 часа те трябва да представят на директора писмено информация за обстоятелствата около бягството. Ако ученикът пречи на установения в училището ред, занапред той ще може да се наказва и със забрана да напуска интерната за определен период от време. В момента наказанията са да се извини на пострадалия, да извърши определена работа в полза на училището, да отстрани със свой труд причинената вреда или да бъде лишен от участие в представителни изяви на школото.

 МОН също получава повече правомощия. Занапред и просветното ведомство ще може да премества ученик от едно възпитателно училище в друго, а не както досега - само педагогическият съвет, местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, инспекторът на детска педагогическа стая и родителите.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ