+ Предложи новина
01.02.2018

Учениците от Пловдив ще се върнат в класните стаи чак на 12 февруари

Учениците от Пловдив ще се върнат в класните стаи чак на 12 февруари

  Междусрочната ваканция на пловдивските ученици да бъде удължена с три дни и вместо на 7 февруари, те да бъдат в класните стаи чак на 12 февруари. Предложението на община Пловдив бе изпратено до Регионалното управление на образованието, за да стане факт. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, който от няколко седмици е подложен на вербален обстрел от стотици ученици от града с искане за грипна ваканция. „Една такава превенция, която да бъде до момента, когато пикът на болестта е минал. Освен това няма да пречим на оформянето на оценките, защото до 2 февруари, петък, се оформят срочните оценки. Това също е важно. Добре е да го направим, тъй като имайте предвид, че е голям брой на учителите, които не ходят на работа и това също създава затруднения. Много от училищата имат проблеми с учителите”, каза градоначалникът. В началото на тази седмица той обяви, че се обмисля пускането на учениците в извънредна ваканция на 1 и 2 февруари, но впоследствие било решено допълнителните почивни дни за хлапетата да бъдат не тази, а следващата седмица.

 „По-добре трите дни другата седмица да се съчетаят с междусрочната ваканция и хората да си планират посещение на планина примерно, където няма да са в контакт с други хора. Защото ако пуснем децата за два дни тази седмица, то всички ще бъдат в мола. Ефектът е нулев, това е ясно. Но ако ги пуснем примерно за три дни другата седмица, тогава много семейства могат да планират заминаване извън Пловдив и да не оставят децата по моловете”, се аргументира Тотев. Той уточни, че решението за трите допълнителни дни ваканция все още не е взето. Данните от РЗИ за заболеваемостта сочат, че от класните стаи отсъстват около 10-12 % от учениците, който процент варира ежедневно с около 1 на сто. „Решението ще бъде по-скоро превантивно. Не говорим за някаква страшна епидемия, но грипът тази година е доста силен и удря не само децата, а и много възрастни. Много учители са болни, а и е по-дълъг период почивка за децата би бил по-ефективен, за да прекъснем изцяло тенденцията”, каза още кметът. 

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ