+ Предложи новина
09.06.2017

Учениците от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна са първи в страната на НВО след 7 клас

Учениците от МГ

  След матурите най-доброто училище в България е във Варна. Това е математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, чиито възпитаници са постигнали най-добрите резултати на изпитите за национално външно оценяване след 7-и клас. Данните, изнесени вчера от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, сочат, че децата от училищата с математически профил като цяло са показали по-високи резултати.

 Най-добре в националното външно оценяване за 4-и клас пък са се представили учениците от област Смолян, следвани от тези в София-град и Кюстендил. При седмокласниците първа е София, Смолян е втори, трета е Варна. Най-ниски резултати на изпитите и за 4-и, и за 7-и клас са показали учениците от област Сливен. Показателно е, че разликата между регионите с най-високи и най-ниски резултати нараства през тази година, достигайки 19,9 точки. „Резултатите на учениците са ниски там, където има проблем с обхващането на децата в образователната система и има ранно отпадане на ученици от уязвими групи“, коментира Вълчев.

 Резултатите от националното външно оценяване в четвърти и седми клас обаче са по-добри в сравнение с последните години, отчете той. Седмокласниците също имат повече добри и много добри оценки. Увеличен е броят на отличните оценки и е намалял броят на слабите в първия модул по математика. Общо 251 ученици са получили пълния сбор от 100 точки на изпита по математика спрямо едва 37 седмокласници за миналата година. По български език и литература шест деца имат сто точки. Миналата година ученикът с максимален брой точки по този предмет е бил само един. В същото време по математика слаби оценки имат 13 533 ученици срещу 17 983 за миналата година. А по български език и литература двойки са получили 7761 седмокласници спрямо 9481 през 2016 г.

 Средният брой точки, който седмокласниците са събрали тази година по първия модул по български език и литература, е 34,67 от 65 възможни. При втория модул средният брой точки е 19,05 от възможни 35. По математика средният брой точки е 28,52 на първи модул от възможни също 65. На втори модул кандидат-гимназистите са изкарали средно 8,67 точки.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ