+ Предложи новина
01.08.2019

Учениците от 11-и и 12-и клас ще провеждат някои от часовете си в университет

Учениците от 11-и и 12-и клас ще провеждат някои от часовете си в университет

 Кандидат-учителите по предмети и желаещите да се сдобият с диплома за свещеници, ядрени химици или физици са само част от бъдещите студенти, които ще бъдат освободени от такса в университета. Това ще стане възможно чрез промени в Закона за висшето образование, които МС прие. Безплатно ще бъде обучението за обучаващите се в професионални направления и защитени специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда по списък, предложен от просветния министър и приет от кабинета. По този начин университетите ще могат да привличат повече студенти в направления, които да запълнят недостига на кадри.

 През пролетта просветният министър Красимир Вълчев заяви, че без такса ще бъдат 8 професионални направления - „Педагогика на обучението по...“, „Математика“, „Енергетика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Материали и материалознание“, „Химични технологии“ и „Религия и теология“. Освен вече изброените специалности към тях спадат и оптометрия, инженерна физика, статистика, приложна математика и други, пише Монитор.

 За предстоящата академична година за осемте направления е предвиден и допълнителен прием. С промените в закона ще бъде спуснат и мораториум върху откриването и преобразуването на висши училища и на основни звена и филиали в държавните вузове. Той ще бъде в сила до приемането на национална карта която ще определи териториалната и профилната структура на университетите. Посредством нея ще се вземат решения дали даден регион има нужда от разкриване на нов университет или филиал спрямо направленията, по които ще се извършва обучение. Картата трябва да бъде изготвена и утвърдена в рамките на година.

 Промените засягат и частните университети. Филиали и колежи в техните структури в страната и чужбина ще могат да се създават само с акт на МС и след положителна оценка на съответния проект от Националната агенция за оценяване и акредитация. Институционалната акредитация ще бъде първоначална – за новооткрито или преобразувано висше училище, и последваща – за вече получена такава. Тя ще бъде валидна за 6 години и ще се оценява от 0 до 10. Ако ВУЗ-ът не изпълни някое от условията или пък получи оценка под 4, му се отказва акредитация. Университетът ще има 18 месеца, за да се коригира. При втора отказана акредитация или нежелание да му бъде направена ще се стартира процедура по закриването му. Освен това се слага край и на т.нар. летящи професори. След окончателното приемане на измененията от НС всеки член в академичния състав ще може да участва в акредитация на само един университет. За дадено професионално направление тя ще се извършва едновременно за всички вузове, в които то се преподава. Така всичките осем държавни университета в страна ще научат своята оценка едновременно.

 Училищата пък ще могат да сключват споразумения с до два университета, благодарение на които ще могат да водят част от учебните си часове там. Това се отнася за учениците от 11-и и 12-и клас в школата по модули за придобиване на профилирана и професионална подготовка в тяхната област. Така учениците от гимназия с IT профил ще могат да карат часове в СУ или ТУ. Специализирана подготовка в областта на спорта, културата или изкуствата също ще може да се провежда във ВУЗ-овете със съответното направление.

 Промяната в управлението на висшите училища предвижда Съветът на настоятелите на университета да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището му. В състава на Академичния съвет на държавните висши училища със съвещателен глас ще участват и членовете на Съвета на настоятелите. Предвидено е министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развитието на всеки вуз със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им при взаимодействие със заинтересованите страни до три месеца преди изборите за органи за управление на висшето училище. Министърът ще сключва договор за управление с избрания от Общото събрание на държавното учебно заведение ректор на базата на тази утвърдена политика, съдържаща и конкретни стойности и показатели, а ректорът ще изготвя ежегоден отчет за изпълнението на задълженията по договора. За насърчаване развитието на държавните университети е предвидено Министерският съвет да приема национални програми за развитие на държавните висши училища.

 За да се стимулира професионалното развитие на младите нехабилитирани преподаватели и тяхната отговорност към развитието на висшето училище, с предложените промени в органите за управление на висшето училище се увеличава квотата на младите преподаватели. За улеснение на реализацията у нас на младите хора, получили образованието си в чуждестранни висши училища, се въвежда двумесечен срок за признаването на дипломите им за висше образование, придобито в чужбина, включително и дипломи за придобита степен, съответстваща на образователната и научна степен „доктор“. Промените дават възможност за сключване на споразумения между студенти и работодатели за стаж и осигуряване на работно място след приключване на обучението във висшето училище. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за работа при работодателя. Измененията и допълненията са в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ