+ Предложи новина
06.07.2016

Учениците ни имат ниска самооценка за финансовата си грамотност

Учениците ни имат ниска самооценка за финансовата си грамотност

  59% от юношите знаят за съществуването на БНБ, 42% знаят за НАП и само 38% за Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки това 58% от учениците познават най-добре заложните къщи. Това става ясно от проучване на Алфа Рисърч с подкрепата на Visa България сред 1000 ученици от 9 до 12 клас. Данните показват относително ниска самооценка в гимназистите за тяхната финансова грамотност. Резултатите показват нарастване от 36% в 9 клас до 52% в 12 клас в самооценката за личната финансова подготовка. Като най-добре подготвени се оценяват 62% от учениците в профилираните математически и стопански гимназии, докато 2/3 от юношите в другите училища – езиковите и особено професионалните гимназии, се чувстват слабо финансово грамотни.

 55% от юношите се определят като недостатъчно финансово грамотни, а само един на всеки 14 ученици (7%) се смята за много добре подготвен що се отнася до личните им финанси. Оказва се, че от общо 20 понятия във финансите юношите смятат, че познават едва половината от тях, а в същото време само 3% се смятат за добре запознати с всички. Най-познати от 41% от учениците са понятията дебитни карти, при 40% кредитни карти, при 36% застраховки и кредити при 35% от учениците. По-специфични понятия като инфлация, просрочие, първоначален капитал и др. остават извън познанията на учениците, показва проучването. Учениците познават слабо и функциите на държавните регулаторни органи във финансовия сектор. 55% от учениците познават застрахователните компании, банките - 52%, небанковите финансови институции - 39% и лизинговите компании познават едва 36% от младежите.

 74% от всички юноши не знаят каква сума се гарантира от държавата в случай на фалит на банка, 79% не знаят, че държавата не гарантира инвестициите в акции в случай на обезценяването им, а други 51% не са осведомени, че БНБ обявява валутните курсове и цената на златото. Решаването на математически задачи в сферата на финансите се оказва сериозно предизвикателство за учениците, показва проучването. От 7 задачи учениците са успели да решат средно по 3. Задача със сложна лихва по депозит не могат да изчислят 71% .

 72% от  анкетираните ученици отговарят, че родителите им изискват от тях да им съобщават какви разходи са направили, а при 53% родителите изискват да планират седмичните или месечните си разходи. 53% от юношите съобщават, че имат възможности да спестяват. В контекста на слабата теоретична и практическа финансова подготовка оптимизъм поражда фактът, че мнозинството ученици - 84% биха искали да се обучават във финансова грамотност. Най-голям интерес те проявяват към темите: какви мерки трябва да се вземат, за да се избегне свръхзадлъжняването - 76%; как да се поставят личните финансови цели и как да се управляват личните финанси - 76%; важна потребителска информация при подписването на договор с банка или друга финансова институция - 75%; законодателство за защита на правата на потребителите - 73%, основни банкови услуги – разплащателни сметки, карти и др. - 73% от учениците.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Обучение по Математика в детската градина
Раджа Йога
Уроци по Салса за начинаещи
Курс по Шведски
Китайски език София
Курсове по Рисуване уасг
Танци Зумба
Учене на Немски език
Уроци по Химия Варна
Уроци по Химия София
Частни уроци по Немски език Хасково
Частни уроци БЕЛ
Урок по Математика
Лесно изучаване на Английски език
Частни уроци по Математика Бургас
Курсове Ноктопластика Пловдив
Езикова школа Испански език
Народни танци за деца Пловдив
Школа по Ориенталски танци Плевен
Компютърна грамотност за начинаещи
Нови уроци по Хип Хоп танци
Курсове по Математика за 6 клас
Матура по БЕЛ за 12 клас
Йога за бременни София
Треньорска школа по Футбол
Уроци по Английски онлайн за начинаещи
Интернет уроци по Английски
Уроци по Музика
Научи Английски в къщи
Въпроси по География
Курсове за Сладкари
Летни курсове по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ