+ Предложи новина
12.03.2018

Учениците най-често използват вербална агресия помежду си

Учениците най-често използват вербална агресия помежду си

  Средно по 4 сигнала за тормоз дневно се подават в пощенската кутия за оплаквания в столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Това съобщи директорът на училището Диян Стаматов. Кутията беше поставена в училището в началото на втория срок. Идеята е учениците да имат възможността да споделят писмено случаите, при които са били тормозени от страна на учители или съученици. Стаматов разказа, че децата се възползвали от тази възможност и за седмица се събирали по около 20 сигнала. Те се оплаквали най вече от вербална агресия от страна на други деца и учители. Имало оплакване, че преподавател нарекъл ученик „прасе долно“, защото детето се хранело в час. Стаматов обясни, че по случая са били взети мерки и е имало разговор с въпросния учител. Децата приемали кутията като своеобразно „бюро жалби“ и подавали сигнали и за битови проблеми като врати, които не се затваряли, крушки, които не светели, и др. Пощенската кутия се проверява всеки петък от педагогическия съветник. В нея децата могат да пускат анонимни писма, в случай че не желаят да застават с името си. Мярката бе предприета след случаите на насилие от страна на учителки към хлапета от детската градина „Брезичка“ в Бургас.

 В същото време онлайн платформа за сигнали за тормоз е създадена в столичното 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“, известно заради строгата дисциплина в организирането на учебния процес като „Бастилията“. Тя действа вече две години, но до момента само двама родители са се възползвали от възможността да се оплачат през този канал, разказа директорката на учебното заведение Надежда Николчева. Тя добави, че при проблем децата предпочитали да се обръщат към педагогическия съветник. Николчева обясни още, че в други училища били заложили на кутии, в които да се пускат оплаквания за тормоз, но тя се била спряла на дигиталната форма.

 4711 са били случаите на агресия в училищата през изтеклата 2016-2017 учебна година, свързани с физическо посегателство и психически тормоз. Броят на случаите е с 455 повече от предходната година, обясниха още от ведомството. Най-често учениците са използвали вербална агресия помежду си (2805 пъти), която включва всякакъв тип обиди, псувни и цинизми, които те си разменят. 2111 пъти пък се е налагало учителите да въдворяват ред при сбиване или друга физическа разправа между деца и младежи. Все по-често конфликтите между учениците започват в социалните мрежи и се пренасят в класните стаи. Унижението между децата във Фейсбук набра скорост през последните няколко години.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ