+ Предложи новина
17.11.2018

Ученици поставиха цитати от любими книги на вратите на класните си стаи

Ученици поставиха цитати от любими книги на вратите на класните си стаи

 "Дали човек чете, или не чете - това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази". Мисълта на Паскал Мерсие е една от крилатите фрази, изскочили от книгите, за да напомнят на децата от СУ "Христо Г. Данов" в Пловдив колко е важно да умеят да потъват в тях. Цитати на любими автори на учениците и мъдрости, подбрани от техните учителки, се появиха по вратите на всички класни стаи там. Даже на учителската стая и директорския кабинет.

 Идеята за инициативата се родила, когато учителките в прогимназиален курс умували как училището да се включи в Националната седмица на четенето. С колежката ми от горен курс предизвикахме децата от 7. и 8. клас да подберат цитати, които харесват, от книгите, които четат, разказа Маргарита Туфкова. След това учениците трябвало да представят извадките пред връстниците си. Първоначално планували това да стане в рамките на един час. Но тийнейджърите така се заразили, че това време не стигнало и се наложило да продължат на следващия ден.

 Имаше цитати от книги на Емил Конрад и от „Хари Потър”, разказаха учителките. Изненадали се, че сред учениците има и такива, които вече са чели „Тютюн” на Димитър Димов. А някои заглавия и автори на тийнейджърски хитове били непознати дори за преподавателките по български език и литература. Те прибавили и мисли на Горки и Паскал. Чрез инициативата искали да предизвикат любопитство - като чуят находчива фраза, после тийнейджърите да прочетат и цялата книга. Сега цитатите вече са прилежно разпечатани и красят всичките 30 стаи в училището.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ