+ Предложи новина
03.05.2017

Ученици от Смолянско са участвали в смъртоносната игра "Син кит"

Ученици от Смолянско са участвали в смъртоносната игра

  РЗИ - Смолян организира информационна кампания сред училищата в областта за опасността от интернет играта "Син кит", след като стана ясно, че десетки ученици от региона са се включили в "играта на смъртта", съобщи Светлана Стефанова, ст. експерт "Връзки с обществеността" в инспекцията.

 При срещите с учениците е установено, че са единици децата, които не са запознати с играта, тласкаща към самонараняване и самоубийство. Рисковете и разрушителните "мисии" на "Синия кит" са достигнали и до учениците от най-отдалечените населени места в планинската област. Кампанията помогна на родители и деца, особено в случаите, когато участвалите на определени нива от играта малчугани са били заплашени в мрежата, че ще бъдат убити семействата им, ако се откажат, посочва Светлана Стефанова.

 В рамките на кампанията са проведени срещи и обучения с 870 ученици от 5 до 10 клас и 36 учители от Смолян и областта. Оказало се, че "Син кит" е добре известна игра сред ученическите среди, а 4 процента от децата /предимно 12 - 15-годишни/ признали, че са се съгласили да участват в играта. Повечето се включили от любопитство, желание за вдигане на адреналина, самота и дори с мотив да покажат на родителите, че могат да довършат докрай нещо, което са започнали. Поканите за участие в "Син кит" са изпращани обикновено от непознати хора, в някои случаи от виртуални "приятели" в групата им. Офертите са отправяни първоначално на руски, а след това и на английски език. Задължително изискване било децата да изпратят видеоматерил, доказващ стриктното изпълнение на всяка дадена задача. Даваните на децата предизвикателства са сходни с тези в Русия - рисуване на кит върху дланта с бръснарско ножче или с друг остър предмет, събуждавне в точно определен час, гледане на страшни филми, правене и изпращане на "по-секси" снимки, извършване на палеж в дома или в училището, извършване на кражба, посочва Светлана Стефанова. По нейни данни в една община в областта са установени случаи на самонараняване на деца, изпълняващи предписаните "мисии". Повечето от учениците в областта са достигнали до четвърто - пето ниво на играта и се отказали, когато им възложили да преминат към кражби. След отказа последвали заплахи, че семействата ще бъдат открити по IP адреса и ще бъдат убити децата и родителите им.

 Кампанията на РЗИ даде отговори на безпокойствата и страховете на учениците, както и на родителите, за които рисковете на "Син кит" са непознати, коментира Светлана Стефанова. Разпространени са информационни брошури сред родителите с препоръки как да се противодейства на онлайн тормоза. Инициативата е проведена с методическа помощ от Териториална служба БОП, Детска педагогическа стая - Смолян и Център по безопасен интернет. Като основни препоръки към децата се отправя предупреждението да изключат от приятелските си кръгове в социалните мрежи всички непознати, да не отговарят на покани за приятелство и съобщения от непознати, да посочват в своите профили възраст близка до реалната, тъй като в регистрациите на непълнолетните има допълнителни защити и др. На участвалите в "Син кит" ученици е обяснено, че е невъзможно да бъдат проследени и открити по IP адрес.

 И в бъдеще ще продължи обучението и образоването на родители по темите за предотвратяване на интернет тормоз и защита на децата от агресията в социалните мрежи. Кампанията бе спешно организирана поради риска някое от участващите деца да достигне до крайното ниво и да изпълни последната задача - да се самоубие на 50-ия ден, обобщава Светлана Стефанова.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски Онлайн
Уроци по Математика Лозенец
Йога
Уроци по Китара
Искам да науча Английски език
Курсове Ноктопластика Пловдив
Школа за Народни танци София център
Уроци по Английски език Бургас цени
Зумба Фитнес София
Кандидат студентски изпити по География
Курсове по Математика
Курсове във Варна
Частни детски градини Лозенец София
Уроци басейн
Латино танци Варна
Курсове по Гръцки език Благоевград
Уроци по Музика за 2 клас
Частни уроци по Немски език
Тренировки по Футбол за деца Славия
Курс по Руски език Бургас
Клуб по Спортни танци Плевен
Индивидуални уроци по Математика за 7 клас
Урок по Математика за 3 клас
Немски езиков център
Курс за Компютърна грамотност
Частна детска градина София Оборище
Курс Немски
Уроци по Народни танци София Младост
Курс за Фотограф
Народни хора
Тестове по Английски език за 6 клас
Салса школи София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ