+ Предложи новина
09.02.2018

Ученици от Смолян създадоха уникално приложение, свързано с качеството на храните

Ученици от Смолян създадоха уникално приложение, свързано с качеството на храните

 10 хил. души от цял свят са свалили апликация на смартфоните си, създадена от ученици от смолянската езикова гимназия “Иван Вазов”. Само с насочване на камерата на телефона към етикета със съдържанието на даден продукт излиза информация за съставките му. До момента апликацията имат 8000 притежатели на смартфони с операционна система “Андроид” и 2000 - на айфон. Момчетата от Смолян похарчили 125 долара, за да качат програмата си в глобалната мрежа, а спечелили 70. “Но целите ни не са комерсиални”, казват те.

 Програмата E-Food Scanner е напълно безплатна и е достъпна на Google App Store. Камерата не прави снимка, а само сканира текста и секунда по-късно изписва на дисплея кои са Е-тата в конкретния продукт, за които се смята, че в определени количества са вредни за здравето.

 Получената информация е на език, на който е настроен самият телефон. Телефонът например предупреждава, че Е 122 (Azorubine, Carmoisine) има червен цвят и се получава от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. Предупреждението е безпощадно и в прав текст казва за вероятни последици като астматични пристъпи, алергични реакции и още по-опасни като рак и други тежки заболявания.

“В приложението има 337 броя Е-та, които са вредни за човешкия организъм. Базата данни в нея се позовава на европейския регламент и списъка по него”, обяснява Венелин Чакалов. Той е президент на ученическата компания, създадена от гимназистите по проекта на Джуниър Ачийвмънт и евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев.

Целта на проекта е да развие инициативността и предприемчивостта, както и нагласата и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на 16-18 г. в 5 области на България - Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян. Програмата не задава темите, учениците сами си ги избират. Преди това участниците трябва да създадат компания. Гимназистите от Смолян избират името Noetic. След презентации на постигнатото е обявена за най-добра учебна компания на България в надпревара с 40 екипа. Второто място за най-добра ученическа компания пак е на смолянски ученици - “Родопи еко”, от гимназията по икономика “Карл Маркс”. Те са класирани с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки.

С подкрепата на евродепутата Уручев, който е роден в маданското село Уручевци, младежкият екип представи България на международно състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа в Брюксел. Noeti с приложението за вредните храни не е класирана в челната тройка, но участниците в Брюксел се впечатлили от идеята на смолянските деца. Голямата награда на журито е присъдена на екип от ученици от Естония за разработената от тях иновативна система за компостиране, разграждаща 10 пъти по-бързо органичните отпадъци от досегашните подобни системи.

“При избора на тема, по която да работим, се спряхме на сериозния проблем, който трябва да се разреши. Нашите съученици не се хранят здравословно, което ни провокира да създадем приложението. Тези съставки в определени количества се приемат за безвредни, но според български учени тяхното натрупване може да доведе до изменения в човешкия геном. Липсват превантивните мерки”, казва Александър Чаушев. Преди старта гимназистите се чудели с какво да се явят на конкурса. Имало е предложение да се измисли как да бъдат по-леки раниците на учениците. Друг лансирал идеята да се изобрети автоматично триене на учебна дъска. Трети предложил да се направи приложение с точен и съвременен справочник за кандидатстване в университети в чужбина.

Първите две не намерили приложение, тъй като нямало кой в Смолян да им произведе продукта, с който да участват. Третото отпаднало, защото ще се използва в кратък период от време и след това трябва да се актуализира, а след време всеки от тях ще е поел по различен път в живота. В началото участвали 9-има. Някои от тях междувременно завършили. При работата, която траела няколко месеца, всеки от тях е давал идеи за дизайна и обхвата.

“Първоначално програмата бе доста тежка - заемаше много памет от телефона, но впоследствие бе коригирана от самите ученици”, казва ръководителката им Калника Атанасова, която е преподавател по география в гимназията.

Като за начало получили 100 лева и таблет от евродепутата Уручев.

След това всеки от участниците внесъл дялов капитал от по 5 лв. Попълвали бюджета, като правили и продавали мартеници, тъй като компанията нямала приходи. След създаване на приложението започнали и разходите. “Платихме 100 долара., за да бъде качено в App Store, и 25 щатски долара в Google Play. След това имаме приходи от по 0,07 евроцента от реклама чрез сайт според броя на активните потребители. От реклама са се събрали 70 долара”, обясни Чолаков.

Според него компанията е все още на загуба, но се дължи на това, че приложението е напълно безплатно и със социална насоченост.

“Целите ни не са комерсиални, а да информираме хората и да сме полезни в избора им на храни”, казва Иван Иванов, който е финансов директор. Иновативният продукт на учениците бе представен преди дни и на конференция на българското председателство на Съвета на ЕС “Здравословното бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”. Омбудсманът Мая Манолова и евродепутати, съпричастни към проблема, ни обещаха съдействие при работата върху този продукт и сходни на него, казаха гимназистите. Програмата ни има леки недостатъци, признават младите програмисти. При малки текстове на етикета приложението мисли около 10 секунди, а някои хора нямат търпение да изчакат. Другият е, че не сканира етикети, които са написани само на кирилица. Гимназистите от Noetic вече работят върху друга идея за продукт, който отново ще е със социална насоченост, но още го пазят в тайна.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ