+ Предложи новина
04.09.2018

Ученици от над 50 училища в страната няма да купуват бележници тази година

Ученици от над 50 училища в страната няма да купуват бележници тази година

 Учениците в 119-о училище в София и в още близо 50 училища в страната няма да си купуват бележници тази година. Причината е въвеждането от тази учебна година в официален формат на електронен дневник – мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите. Това каза за БНР директорът на училището Диан Стаматов.

 „Родителите от цяла една година пробно имат в своите телефони същото приложение като в реално време получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашна, бележка или забележка на ученика, отношение към различни проблеми, които съществуват в училище“. 

 Огромна част от родителите ползват електронния дневник и са доволни от улеснението. Предвидено е за тези родители, които са встрани от дигиталния свят, в края на всеки месец да бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете. „Ако има опити за някакви хакерски намеси, те ще бъдат около края на учебния срок, когато някой ученик не е доволен от срочната или годишната си оценка. Шеговито с колегите си говорим, че ако навремето изчезваха дневници в края на срока, сега възможността изчезват случайно телефони на учители в края на срока е новост“, оптимист е той.

 „Много големи крачки трябва да правим, за да преодолеем изоставането, което имаме в цялостната дигитализация на учебния процес. Докато електронния дневник е помагане на родителите и намаляване на бумащината, то въвеждането на съвременни електронни методи за преподаване става доста по-крехко и бавно”.

 Почти навсякъде вече учениците имат възможност да ползват безплатно PDF формати на електронни учебници. Електронните учебници обаче трябва да не бъдат само в статични формати, убеден е той. „На децата не само би им било по-интересно. На тях бъдещето и целият им живот определено ще бъде в тази плоскост и хартиените носители, за които много често си говорим преминават в миналото. На ученика му трябва да учи онова, с което ще живее след 10-15 години“.

 Голям проблем пред образованието е също, че сред кандидатите за учители има много, които са получили образователна степен, но „за съжаление има хора, на които образованието им е останало на едно много ниско ниво, но въпреки всичко са получили документа за висше“. Към днешна дата, стартовата заплата на млад учител без никакъв трудов стаж е 720 лева, а от 1 януари ще бъде 960 лв. На един учител с 15-20 години трудов стаж е 1300 лв, сподели директорът. Има тенденцията на връщане към системата от хора, които някога са завършили подходяща специалност, но 10-15 години са работили друго. Проблемът е, че те нямат необходимата добра мотивация, сподели той.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Онлайн Немски език
Курсове по Испански Варна
Частни уроци по Испански език обяви София
Зумба танци за отслабване
Частни уроци по Немски език в Благоевград
Уроци по Китара град София
Езиков център София адрес
Суинг танци Варна
Тренировки по Волейбол в Бургас
Курс по Испански Стара Загора
Курсове по Английски език Бургас
Частни уроци по Английски София
Online Курсове по Английски
История за 7 клас
Курс по Декупаж
Начално ниво на Английски език
Частни уроци по Литература Пазарджик
Курсове в Русе
Графичен Дизайн програми
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Курс по Италиански език Варна
Зумба танци за отслабване
Уроци по Испански за начинаещи
Урок по Английски език за 2 клас
Уроци по Китара за начинаещи и напреднали
Частни уроци по Български език Пловдив
Курс по Испански език онлайн
Подготовка по Философия за матура
Латино танци за възрастни София
Езикови курсове Испански
Индивидуални уроци по Плуване
Школи по Народни танци Овча Купел
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ