+ Предложи новина
05.05.2017

Ученици и учители от ЕГ "Пловдив" издават алманах с лично творчество

Ученици и учители от ЕГ

  Произведения на завършили и настоящи ученици и учители от езиковата гимназия включва новият проект "Алманах на ЕГ "Пловдив".  В сборника има текстове и на възпитаници на школото, участвали в летния лагер на Фондация "Стоил Куцев - Даскала". В тазгодишното първо издание, което се очаква да излезе съвсем скоро от печат, могат да бъдат открити поеми, разкази, есета, откъси от романи, рисунки. Алманахът е разделен на три цикъла.

 В първия са включени ученически произведения на български и английски език. Английските текстове са любезно редактирани от учениците в клуба по творческо писане на английски език под ръководството на Ребека Странева - помощник- учител по английски език към Комисия „Фулбрайт” и стипендиант на Фондация „Америка за България”, и Димитрия Кирякова. Тази част от алманаха съдържа още произведения на 25 различни ученици - завършили и в момента учещи в ЕГ "Пловдив".

 Във втория цикъл - „Летен лагер на фондация "Стоил Куцев - Даскала", са включени текстове на 21 ученици, взели участие в него, а в третата част - „Учители”, могат да бъдат намерени различни текстове, написани от шестима учители в Езикова гимназия "Пловдив". Материалите са събирани от преподавателите по литература по идея на Ружа Маринска, а редактор на алманаха е Петър Краевски.

Николай Радев дава път на младите таланти

Красимир ТАНОВ, 12 "Е" клас

 Директорът на езиковата гимназия „Пловдив” Николай Радев споделя, че с влизането си през 2014 година в училището, заедно с картонения морков, който му подарили 12. клас, като директор-заек е затрупан с произведения на таланти, които го изваждат от математическия ритъм и го потапят в духовността на Английската гимназия.

„Тогава си обещах да организирам издаването на това прекрасно творчество. А догодина ще развием проекта в мултимедиен“, обещава той.

АНКЕТА: Развива ли се българската литература или лежи на славата на класиците?

Анкета на Гергана Иванова, 9 "В" клас

Елена Иванова, 9 "В" клас:   
Съвременните писатели имат по-динамичен и неангажиращ нюанс в творбите си. Те представят актуални казуси и градят нова слава за литературата .

Пламен Богданов, 12 "В" клас:    
Старите автори имат основополагаща роля за литературата. Развитието на литературното творчество е естествен процес, но нови автори и произведения не достигат лесно до аудиторията си.

Кера Станева, 10 "Д" клас:
Има много млади български автори. По-краткият формат и различният им стил на писане ги отличават от класическите произведения.

Красимир Танов, 12 "Е" клас:  
Не се промотира нова българска литература. Има добри български автори и сега, но проблемът е липсата на заинтересованост.  

--------------------------------------------------

Елизабет и Виктория с рими

КЕСТЕН 

Стоиш.
Наоколо мъдрост струи.  
Стигаш небето с клони.
Вятър в листата ти.
Блаженство. 
Успокояваш ме. 
До теб се чувствам достойна.
Зад твърдата ти кора
се крие радост. 
Обгръщаш плодовете си 
в мантии от бодли. 

И уж предпазваш от света,
а целият си свят. 
И мисля за теб -
в сянката на кестена
в двора
как ни крепиш
в трудните дни, 
скъпи мой дядо. 

Елизабет Годжеманова, 12 "Ж" клас   

***

С  Господ спим на двуетажно легло.
Сутрин той слиза по стълбата.
Страх ме е някой ден
да не поиска да я изкача.  

Виктория Костова, 12 "Д" клас

Импресиите на Нели

ЛЕТЯЩИЯТ ВЛАК

 Трудно ми е да чета във влак. Гледам книгата и се опитвам да се съсредоточа върху буквите, но отстрани пейзажът се променя - дърво, още едно, далечни къщи, гора и още хиляди дървета... Чета за кифли с мармалад, за кафе, за облаци и една блудкава любовна история, само че главата вече ме боли и леко ми се повръща, затова оставям книгата и затварям очи. Представям си, че влакът лети, защото аз не мога...

Нели Александрова, 10 "Ж" клас  

***

 Пътят от нас до вас е безкрайно дълъг. Измерва се в смеха ми, когато сме заедно, споровете ни за книги, музика и всичко, в дългите раздели пред вратата ми, неспазените обещания да няма други срещи и последвалите ги такива, в цветята, страха ти и егоцентризма ми. Пътят от нас до вас е три пресечки - толкова е от живота до смъртта.

***

Мразя косата, очите, гласа ти. Ненавиждам те, когато се смееш и когато крещиш. Обичам те, когато спиш.  

Нели Попарова, 12 "Д" клас

Търсят се творби за брой 2

 Първият алманах на езикова гимназия „Пловдив” скоро ще бъде факт, но това не е краят. Всеки един ученик от гимназията, който желае да има публикувана творба в следващото издание на алманаха, може да се обърне към преподавателите по английски, български и немски език.

Страницата за www.marica.bg е подготвена от клуба по журналистика към ЕГ „Пловдив” с ръководител Петър Краевски

Оценка 4.96 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ