+ Предложи новина
16.01.2015

Ученици и студенти събират пари за обучение на кучета водачи

Ученици и студенти събират пари за обучение на кучета водачи

  Следващият път преди да изхвърлите опаковки от станиол, се замислете дали може да помогнете, като ги рециклирате. Това призоваха ученици и студенти на старта на националната кампания „Куче от станиол“. Нейната цел е чрез рециклиране на станиол и алуминиеви отпадъци да се наберат средства за обучението на кучета водачи за незрящи. В кампанията се включиха ученици от Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ и 44 СОУ „Неофит Бозвели“. Те бяха подкрепени от студентите от департамент „Масови комуникации“ от Нов български университет. Младежите са поставили специални контейнери в училищата си и в университета, където са събират отпадъците, и призовават и други учебни заведения да се включат. Идеята се родила спонтанно, след като деветокласници от НПМГ посетили единственото училище за обучение на кучета водачи в България. За него се грижи фондация „Очи на 4 лапи“, която е партньор на кампанията. Нейният председател  - Албена Алексиева, обясни, че обучението на едно куче водач продължава 2 години и струва 15 000 лв.

 Мартина Мартинова, старши треньор на кучета водачи, направи кратка демонстрация на част от командите, на които обучава животните.  Незрящият Панчо Карамански сподели, че неговият водач Жан му е спасявал живота няколко пъти и демонстрира как в ситуация, когато изпуска белия бастун, кучето го вдига, така че да може да го хване отново. Деветгодишната Алис даде второ име на малкото кученце Мойра - Макси, което ще бъде лицето на кампанията. Логото ще бъде избрано чрез гласуване на фейсбук страницата на инициативата – „Куче от станиол“.

 Кампанията е планирана и се реализира в публичното пространство вследствие на задача за текущо оценяване в курс на Жюстин Томс в магистърска програма на департамент „Масови комуникации“. „Горда съм, че от малък студентски проект това прерасна до национална кампания“, сподели Жюстин Томс, преподавател в НБУ. Тя и директорките на НПМГ и 44 СОУ – Иванка Генова и Татяна Михайлова, призоваха младежите и занапред да работят в екип, защото така много по-лесно се постигат успехи. Гл. ас. д-р Евелина Христова обяви, че мястото за събиране на станиол в Нов български университет ще бъде в Библиотеката на НБУ.

Източник: НБУ

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски Варна
Балетна школа Варна
Курсове по Италиански език
Кик Бокс Пловдив
Курсове по Датски език
Курс по Индийски танци
Руски език за начинаещи София
Курсове Йога
Индивидуално обучение по Български език
Уроци за матура по Български език
Курсове по Английски Онлайн
Подготовка за матура по Български език и Литература
Народни танци за деца Пловдив
Курс по Френски език за начинаещи
Школа за Народни танци Велико Търново
Уроци Графичен Дизайн
Матури по Английски
Уроци по Немски Варна
Йога курсове
Уроци по висша Математика Варна
Online Курсове по Английски език
Графичен Дизайн София
Зумба в София
Разговорни Курсове по Английски
Езикови курсове Велико Търново
Курсове по Немски език в Пловдив
Немски език за начинаещи онлайн
Курсове за Козметик
Курс по Рисуване София
Частни уроци по Немски език София
Уроци по Френски език
Школа Балет Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ