+ Предложи новина
30.07.2018

Ученици донесоха медали за България от Международна олимпиада по биология в Техеран

Ученици донесоха медали за България от Международна олимпиада по биология в Техеран

 Четирима българи се завърнаха с четири медала от Международна олимпиада по биология, най-престижното състезание в областта за ученици от цял свят. Нашите участници са заслужили отличията при рекордна конкуренция през тази година – общо 261 участници от 71 държави. Домакин на събитието през миналата седмица бе иранската столица Техеран. И всичко става по техните правила, но това не спъва успеха на изключителните български таланти. За първи път всичките ни четирима участници се връщат с медал. А те безспорно се състезават с най-добрите. Разказват, че участник от Китай, който се класирал на второ място сред всички, бил толкова добър, че с двете си ръце изпълнявал две различни практически задачи, притиснат от времето – двойно по-малко от обичайното, необходимо за изпълнение на зададените четири практически модула.

 Единственото момиче в отбора ни е Ваня Миланова (НПМГ), която се превръща в истинска атракция на откриването, когато се появява с българска носия. След това докато прави дисекция на пиявици, разделя ДНК чрез електрофореза, пречиства белтъци и прави куп други анализи, тя задължително покрива цялата си глава и коса със специална забрадка и носи широки, дълги и неудобни дрехи, покриващи цялото й тяло.

 “Това са традициите, още в поканата беше написано, че трябва да се съобразим с доста рестрикции относно жените по време на самото състезание. Аз лично съм учудена, че на 2500 км от нас има такъв свят. Във вагон на метрото, в който се возят само жени, отстъпих място на една дама с малко дете и тя не смееше да седне на него, само стоеше и се оглеждаше, беше й много странно”, разказа пред “Труд” ръководителката на отбора доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

 Бронзовата медалистка Ваня Миланова тази година завършва Националната природо-математическа гимназия в София и избира да остане в България. От есента ще учи “Молекулярна биология” в Софийския университет. Нейният съученик Виктор Георгиев също печели бронзов медал и е избрал да учи същата специалност, но в Холандия. Единайсетокласникът Иван Георгиев, също от НПМГ учи в паралелка с химия, но интересът му към биологията надделява. Той мечтае да стане лекар. Техеран толкова много му допада, че дори иска да учи медицина именно там. Гордостта на отбора е сребърният медалист Здравко Иванов, който е 11 клас в Софийската математическа гимназия. През тази седмица той участва и на Международната олимпиада по лингвистика в Прага. “Здравко може да разгадава шифри, кодове и има изключително развита логическа мисъл, която в комбинация с математическите му умения, му донесе и сребърен медал на олимпиадата”, разказва доц. Йорданова.

 Ръководителката на отбора признава, че в учебните планове на българските ученици липсва достатъчно практическа подготовка и затова те се подготвят допълнително на летни и есенни школи, финансирани с помощта на неправителствена организация.

 През последните 7 години наши ученици донесоха 821 отличия. 149 от тях за за първи места на състезанията. От създаването през 2010 г. на Българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала – 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

 Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание в областта за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на форума през 1989 г. и участва още на първото издание в Чехословакия през 1990 г. За 29-годишната история на Олимпиадата страната ни е била домакин веднъж – във Варна през 1994 г. Така от началото към 2018 г. родните състезатели, участвали на МОБ, са спечелили общо 59 медала: 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови, както и 1 почетна грамота.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ