+ Предложи новина
08.02.2021

Ученичка: Ако всичко можеше да стане само пред компютъра, нямаше да има училище

 Над 500 ученици от Пловдивска област отказаха да се върнат в клас. Родителите им са се възползвали от възможността да продължат още месец обучението от разстояние в електронна среда. „Явно има страх у част от семействата. Ние разбираме техните притеснения и позволяваме онлайн обучението да продължи според създадените регламенти“, каза Рангел Райчев, старши експерт от Регионалното управление на образованието.

 Той обясни, че в последните дни там постъпвали по 5-10 такива молби на ден, основно за ученици от 7. и 12. клас, които са отново присъствено в клас от днес, след като бяха 3 месеца пред екраните у дома. Според заповедта на здравния министър, се възобновяват нормалните занятия и за осмокласниците. Това в Пловдивска област прави общо 15 709 ученици. След две седмици те пак ще минат онлайн, а на училище ще ходят за 14 дни 5., 10. и 11. клас, а третото завъртане ще върне в класните стаи на ротационен принцип 6., 9 и отново 12. клас.

 Виктория и Мария тази година са абитуриентки от паралелката с руски език в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и с радост отидоха на училище. Малко странно им е само, че ритъмът се сменя по средата на седмицата – така се случи заради решението превключването да е от началото на втория учебен срок.

 Според Виктория онлайн е по-трудно, но който има желание, пак може да се готви добре. „При всички случаи обаче е по-пълноценно в клас, когато имаш общуването с учениците и учителите. Ако всичко можеше да стане само пред компютъра, изобщо нямаше да има училище“, казва тя. Мария пък не може да прецени на този етап дали онлайн формата ще повлияе върху подготовката й за матурите, трябва ли да се коригира включеният в тях материал, нито дали е редно да се ходи на абитуриентски бал.

 Антония, Християна, Самуела и Ралица пък са осмокласнички от Хуманитарната. Те се върнаха в училище заради решението, че това е важно за учениците от този клас, които са за първа година в гимназиален етап и тепърва свикват с учителите, нови съученици и учебни дисциплини.  И четирите сутринта бяха щастливи да се съберат отново, макар че не спрели да се виждат и по време на онлайн обучението. Най-важното е да сме здрави и да минат важните изпити, каза сутринта на възпитаниците си учителят по математика Костадин Царев, когато видя отново дванайсетокласниците на живо. Спокоен е, защото са здрави, както и колегите му. Не било така при втората вълна на заболеваемостта през ноември, когато имало доста карантинирани. Преподователят не смята, че онлайн концентрацията е по-ниска, по неговия предмет учениците не може да не са съсредоточени. Оформил без проблем срочния успех в електронен формат.

 „Дистанционното обучение е трудно, но не е невъзможно – убеден е Костадин Царев. – Важното е децата и учителите да са спокойни. Пандемията ще мине. Големите ще завършат. Да не изпускаме по-малките, защото после трудно се наваксва, а вече втора година учат така и не се знае още колко ще продължи. Учителят е загрижен и за седмокласниците, на които тепърва им предстои да се явяват на национални външни оценявания, а от това зависи да бъдат приети в добро училище. „По-скоро да мине, за да не се трупат пропуски“, се надява математикът.

 При възстановяването на учебните занятия за три класа, освен начален курс, учебните заведения продългжават да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Те изискват постоянна дезинфекция, задължително носене на маска в час за прогимназия и гимназия и по решение на Педагогическия съвет в начален етап. Всички са с предпазни средства в общите части. Доколкото е възможно, се разделят потоците, за да няма смесване на паралелки.

 Някои училища приведоха в действие и допълнителни мерки. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ например посрещна първата вълна от ротацията с въздухопречистватели във всички класни стаи, във физкултурния салон и в хореаграфските зали  - с цел превенция и подобряване качеството на въздуха. Уредите премахват едри и дребни прахови частици, дим, цветен прашец и други замърсители. Има ги вече и в други учебни заведения, както и в детски градини. Освен първоначалната инвестиция, директорите имат и допълнителни харчове – за смяна на филтрите през половин година. Очаква се през следващата седмица да започне ваксинирането на учителите в Пловдив. В цялата област това са пожелали 1750  от общо към 6900 педагози, както и 539 служители от непедагогическия персонал.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Немски Стара Загора
Уроци по Български език за чужденци
Български език 7 клас
Клуб Салса
Тренировка Бокс
Курсове по Руски език София
Примерни тестове по География за кандидат студенти
Курсове по Немски език Варна
Френски език курсове
Уроци по Тенис на корт
Английски курс
Уроци по Биология за 10 клас
Частни детски градини Надежда
Икономическа География на България
Бюджетно Счетоводство
Руски език възрастни
Уроци по Рисуване за любители
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Материали за Балет
Йога Варна
Курсове по Козметика София
Уроци по Италиански online
Как се учи Английски език
Частни уроци по Френски Русе
История на Америка
Шофьорски курсове в София
Курсове по Фотография Варна
Частни уроци по Немски Стара Загора
Алтернативна История
Курс Компютърна грамотност
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Йога студио
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ