+ Предложи новина
17.08.2021

Ученическите пособия поскъпнаха с 15%

 Тетрадките са с неонови мотиви в 3D изгледи от световни метрополиси. А химикалката мирише на плод, "стреля" като пушка и се върти като спинър. Но учениците не бързат да купуват, преди да се разбере как ще почне учебната година предвид приближаващата нова ковид вълна.

 Около 10-15% са поскъпнали ученическите стоки в сравнение с миналата година, отчитат търговците на книжните борси. Някои от тях са побързали да заредят тетрадките в аванс, за да хванат старите цени. При тях все още могат да се намерят от най-евтините, които са с тазгодишните дизайни, но на старите цени - от 25 ст. за 20 листа вестикарска хартия за първолачетата нагоре. За първи път производителите пускат тетрадки и голям формат от 100 листа. Родители и ученици обаче все още не бързат да купуват в изчакване как ще започне учебната година при заплахата от нова ковид вълна, на много места още не са дали и списъците с необходимото, казва Станимир Йорданов от книжна борса "Пегас".

 Учениците избират от новата серия тетрадки с корици с мотори, скейтове и милитъри мотиви. Всички серии тази година са с нови дизайни, дори да напомнят визуално предишни. Пак ги има брокатените и винтидж моделите. Серията "Нашата България" е обновена с нови забележителности. Сред тях са по-малко популярни места като селата Чавдар, Ситово и най-малкият град след Мадан - Маджарово. Своя принос към сериите със световните метрополисити пък дава сръбски производител, който използва неонови елементи на кориците, създаващи 3D ефект. Новост са моделите в пастелна гама, със семпли геометрични елементи в дизайна. Красотите прескачат от тетрадките и при пособията - вече има "космически" комплект чертожни инструменти, в който мотивите са пренесени и върху линията, и върху триъгълницитите, и върху транспортира. Флумастерите и моливите също вече са с тематични окраски, които са повторени върху гумите и острилките. А линийката вече се огъва, за да не чупи в раницата.

 Най-много глезотийки обаче има при химикалите. Най-впечатляващата тази година е с формата на пушка. "Оръжието" всъщност е капачката, която се вади и поставя на крачета, а отгоре си има и светещо фенерче - всичко за цена от 3 лева. Има и ароматизирани модели, декорирани  с банан, ябълка, малина - всеки ухае на съответния плод. А черепът върху капачката на друг модел се оказва спинър, който се върти. Новост са и химикалките-гуми. Триещата част е като пълнител, който е поставен вътре и се показва с натискане - на принципа на автоматичните писалки-моливи. Продават се и пълнители-гуми.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ