+ Предложи новина
18.12.2023

Учебно помагало за матура по БЕЛ

Учебно помагало за матура по български език и литература е в помощ на зрелостниците.


Учебно помагало за матура по български език и литература е плод на успешната методическа и преподавателска дейност на Атанаска Георгиева. С ресурсите, подбрани в него, подготовката за ДЗИ по БЕЛ може да бъде лесна, приятна и успешна. Помагалото съдържа разработки, текстове и тестове, съобразени с учебната програма на МОН за ДЗИ, която е актуална вече трета година.

Изданието му най-напред беше онлайн представено в рубриката "Новата матура по литература" на новинарския сайт Про Нюз Добрич (www.pronewsdobrich.bg). Чрез нея то достигна до десетки хиляди зрелостници в страната, но също и в чужбина, които благодарение на разработките на Атанаска Георгиева успяха да се подготвят отлично за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Сега то излезе и в хартиен формат, за да се превърне в неотменим помощник за учениците от 11. и 12. клас в подготовката им.

 

Новият формат на Държавния зрелостен изпит има много предимства и те са свързани с това, че големият обем от автори и творби от българската литература, които допреди две години бяха 94, сега са 27. Драстично е намален обемът на материала по литература, но вече този материал не се научава, а децата се приучават да мислят. Литературната част преустанови практиката на хронологичното представяне. Девет теми обобщават литературния материал.

Тя включва тематично деление на художествените творби от изучавани и неизучавани досега автори, като общата тема се интерпретира от различни гледни точки и предложените текстове са в диалогичен прочит помежду си. Матурата вече не изпитва заучена литературна информация, а способността на зрелостниците да мислят, сами да извеждат различните до противопоставяне послания на творците, различни като време на изява и естетическа принадлежност, макар и в един и същ тематичен контекст. Функционалното владеене на българския език и творческото четене на литературата са акцент в новия формат на изпита и се отразяват на новата скала за оценяване.

Другата новост са двете самостоятелни теми за създаване на текст във вида на интерпретативно съчинение и есе.

Учебното помагало съдържа теоретични разработки по литературните теми, обобщения, есета, тематични и сборни тестове, и отговори към тях. Помагалото гарантира лесна и успешна подготовка за матурата по български език и литература.

  • Аналитични разработки по 9-те теми и 27- те художествени произведения;
  • Обобщения по темите;
  • Литературни есета по темите;
  • Тематични и сборни тестове и отговори към тях.

 

 

"В това помагало аз се опитах да затворя цикъла на подготовката. Има го представянето на отделните творби, теоретичното, аналитичното представяне, има го обобщението, има го и есето, защото на Държавния зрелостен изпит отличната оценка не се постига с първите две части, а с третата част, която дава възможности за интерпретативно съчинение или есе", сподели Атанаска Георгиева. "Винаги поставям ударението върху есето, защото с него литературата ще проработи чрез лично мнение, чрез индивидуална позиция, която може да представи темата", посочи тя. За всяка от деветте теми тя е предложила свое есе, чиято цел е да помогне на учениците да изградят своя собствена позиция.

 

Учебното помагало за матура по български език и литература може да се поръча тук www.propress.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Пиано София
Руски език за деца и ученици
Тест по Немски a1
Балетна школа София учебна година
Йога видео уроци
Школи по Английски език Стара Загора
Уроци по Немски език София
Школа за Китара
Онлайн тестове по Английски
Курсове по Фотография Варна
Курс по Немски София
Частни уроци по Английски Пловдив
Урок по Рисуване
Пилатес в Пловдив
Уроци по Английски за деца Онлайн
Учене на Английски език у дома
Breakdance Break
Летен курс по Английски
Матура по География и Икономика
Езикова школа Стара Загора
Йога упражнения
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Банково Счетоводство
Испански език уроци
Азбуката на Испански
Курсове за Уеб Дизайн
Езикови училища в София
Английски език Пловдив
Летни курсове по Английски
Частна детска градина София Младост 4
Аз мога повече Английски език София
Латино танци за деца Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ