+ Предложи новина
18.12.2023

Учебно помагало за матура по БЕЛ

Учебно помагало за матура по български език и литература е в помощ на зрелостниците.


Учебно помагало за матура по български език и литература е плод на успешната методическа и преподавателска дейност на Атанаска Георгиева. С ресурсите, подбрани в него, подготовката за ДЗИ по БЕЛ може да бъде лесна, приятна и успешна. Помагалото съдържа разработки, текстове и тестове, съобразени с учебната програма на МОН за ДЗИ, която е актуална вече трета година.

Изданието му най-напред беше онлайн представено в рубриката "Новата матура по литература" на новинарския сайт Про Нюз Добрич (www.pronewsdobrich.bg). Чрез нея то достигна до десетки хиляди зрелостници в страната, но също и в чужбина, които благодарение на разработките на Атанаска Георгиева успяха да се подготвят отлично за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Сега то излезе и в хартиен формат, за да се превърне в неотменим помощник за учениците от 11. и 12. клас в подготовката им.

 

Новият формат на Държавния зрелостен изпит има много предимства и те са свързани с това, че големият обем от автори и творби от българската литература, които допреди две години бяха 94, сега са 27. Драстично е намален обемът на материала по литература, но вече този материал не се научава, а децата се приучават да мислят. Литературната част преустанови практиката на хронологичното представяне. Девет теми обобщават литературния материал.

Тя включва тематично деление на художествените творби от изучавани и неизучавани досега автори, като общата тема се интерпретира от различни гледни точки и предложените текстове са в диалогичен прочит помежду си. Матурата вече не изпитва заучена литературна информация, а способността на зрелостниците да мислят, сами да извеждат различните до противопоставяне послания на творците, различни като време на изява и естетическа принадлежност, макар и в един и същ тематичен контекст. Функционалното владеене на българския език и творческото четене на литературата са акцент в новия формат на изпита и се отразяват на новата скала за оценяване.

Другата новост са двете самостоятелни теми за създаване на текст във вида на интерпретативно съчинение и есе.

Учебното помагало съдържа теоретични разработки по литературните теми, обобщения, есета, тематични и сборни тестове, и отговори към тях. Помагалото гарантира лесна и успешна подготовка за матурата по български език и литература.

  • Аналитични разработки по 9-те теми и 27- те художествени произведения;
  • Обобщения по темите;
  • Литературни есета по темите;
  • Тематични и сборни тестове и отговори към тях.

 

 

"В това помагало аз се опитах да затворя цикъла на подготовката. Има го представянето на отделните творби, теоретичното, аналитичното представяне, има го обобщението, има го и есето, защото на Държавния зрелостен изпит отличната оценка не се постига с първите две части, а с третата част, която дава възможности за интерпретативно съчинение или есе", сподели Атанаска Георгиева. "Винаги поставям ударението върху есето, защото с него литературата ще проработи чрез лично мнение, чрез индивидуална позиция, която може да представи темата", посочи тя. За всяка от деветте теми тя е предложила свое есе, чиято цел е да помогне на учениците да изградят своя собствена позиция.

 

Учебното помагало за матура по български език и литература може да се поръча тук www.propress.bg

Оценка 4.93 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ