+ Предложи новина
20.09.2018

Учебната година започна с повсеместен недостиг на учители

Учебната година започна с повсеместен недостиг на учители

 Новата учебна година в община Асеновград стартира с 41 свободни работни места за учители с различни специалности, съобщиха от Дирекция „Бюро по труда“ в града. Най-много учители – по пет – се търсят за часове по английски език и за обучение в начален курс. По три вакантни места са обявени са детски градини, и за преподаватели по български език и литература, и музика.

 Търси се и учител по география и икономика . Обявена е и една свободна позиция за учител-лектор по английски език и икономика. Все още тече подборът за някои от обявените длъжности, обясни Петя Илиева – директор на Дирекция „Бюро по труда“-Асеновград. Засега се наблюдава липса на кадри за работни места за учители по: изобразително изкуство, музика, техника и технологии, руски език, английски език, физика и астрономия. През същия период на 2017 г. свободните работни места са били 67 на брой или с 63% повече. „Търсещите работа учители, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”–Асеновград, активно следят обявите и кандидатстват за работа.“, уточни Илиева.

 Общо 25 са незаетите работни места в сферата на образованието в област Пазарджик ден след старта на новата учебна година, сочи справка на сайта на РУО - Пазарджик. Все още има свободни места за двама учители, огняр, кинезитерапевт, треньор по плуване и логопед в община Велинград. За училището в Белово се търси учител за прогимназиален етап, а за училището в село Церово – огняр. За община Пазарджик има свободни места за петима учители, трима ресурсни учители и един огняр. Учител за предучилищно възпитание и помощник възпитател се набират все още за училища в Панагюрище. В Ракитово се търсят трима учители за прогимназиален етап, а за училището във Ветрен – един ресурсен учител.

 37 са обявените свободни места за учители на територията на област Благоевград към момента, каза началникът на РУО Ивайло Златанов. За областта няма проблем с недостиг на учители. Още в началото на август са обявени свободните места за учители. През септември беше направен сполучлив избор, за да бъде решен проблема, допълни Златанов.

 Във Варна има недостиг на начални учители и учители по информатика . Това каза в интервю Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. По думите ѝ в града се наблюдава също и недостиг на учители по всички чужди езици.

"На определени места има недостиг и на добри учители по български език и математика, но тези липси са сравнително по-малко. Системата си има своите проблеми и затова всички, които работим, в зависимост от компетенциите си, трябва да спомагаме един по един тези проблеми да бъдат решавани в рамките на всяка една община", отбеляза Лилия Христова.

 59 учители се търсят в област Ямбол за новата учебна 2018/2019 година. Най-много свободни места има за възпитатели в начален и прогимназиален курс. Девет са обявените свободни места в областта за тази длъжност. Търсят се и седем преподаватели по математика, седем са и търсените специалисти за работа с деца в предучилищна възраст. По петима са и търсените педагози за преподаване по Английски език, Информационни технологии, История и география, и по специални предмети. Четирима са съответно търсените преподаватели по БЕЛ, Физическо възпитание и по Биология и здравно образование.

Решение на проблема с липсата на кадри в системата на средното образование ще бъде търсено на среща между директорите на училищата в Силистра. Това обяви временно изпълняващият длъжността директор на Регионалното управление на образованието в областта Марин Ботев. „Имахме затруднения с две позиции за учители по английски език , но намерихме преподаватели“, каза Ботев. Проблемът с вакантните постове в Силистра през тази година е свързан с разминаването между заявения брой паралелки за прием на ученици в гимназиалната степен и недостатъчния брой учители във въпросните училища.

 Поне 80 са свободните работни места за учители в училищата в област Велико Търново. Начални учители и учители по чужди езици се търсят най-много, показва справката на Регионалното управление на образованието. 15 са свободните работни места за учители в началния етап на образованието, като тук са нужни и възпитатели. На училищата са нужни и 15 учители по чужди езици. Най-търсени остават специалистите по английски език – осем са свободните позиции за тях, но директорите на учебни заведения са пуснали обяви, че им трябват и преподаватели по испански, руски, френски и немски. В четири училища търсят логопеди и психолози, а в три има свободни места и за помощник-директори. Такива обяви са пуснали ОУ „Св. П. Евтимий“ във Велико Търново, СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица и Свищовската търговска гимназия.

 За началото на новата учебна година трябват още учители по български език и литература, по природни науки, по математика, информатика, както и учители по физкултура, музика и рисуване.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска ясла София Изток
Курс по Испански в Русе
Италиански език Пловдив
Народни танци за начинаещи София
Езикови школи София Немски език
Курсове Английски език
Английски език в Пловдив
Английски начинаещи
Сертификат по Английски език
Частни уроци по История Пловдив
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Онлайн курс по Английски език
Курс Счетоводство Пловдив
История на Балет
Клубове за Народни танци Плевен
Индивидуални курсове по Английски език
Курсове по Немски език в Бургас
Курс по Испански език София
Тренировки карате видео
Балетни школи Русе
Танци Зумба
Немски език ниво a1
Частни уроци по Английски
Френски език за начинаещи онлайн
Обучение ит специалист
Плуване за бебета София
Уроци по БЕЛ за 7 клас
Боксови клубове в София
Руски език онлайн
Шофьорски курсове в София
Частни уроци по Математика Бургас
Курс по Народни танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ