+ Предложи новина
06.02.2017

У нас има около 250 хиляди нищонеправещи млади хора

У нас има около 250 хиляди нищонеправещи млади хора

  Спорна остава ефективността на назначените от социалното министерство младежки медиатори, които трябва да издирват и да убеждават свои връстници, които не учат и не работят, да започнат да си търсят работа, или да се върнат в училище. Това е нова програма, която през 2016 г. действа за първи път през цялата година. По нея са работили 97 младежки медиатори в цялата страна, които имат за задача да издирват безработните си и неактивни връстници. Според данните на социалното министерство те са успели да убедят едва под 2600 млади българи да се запишат в бюрата по труда. Не е ясно колко са се върнали в училище или са си намерили работа сами. Според различни оценки у нас има около 250 хиляди нищонеправещи млади хора.

 По програмата "Активиране на неактивни лица", която се финансира с 2 млн. лв. от националния план за заетост за миналата година, са работили, освен 97-те младежки медиатори, още 92 ромски медиатори, 32 психолози и 28 мениджъри на случай. Те са помогнали на близо 12 хиляди неактивни българи да се регистрират в бюрата по труда, като от тях 2600 са младежите. За сравнение в първата година на програмата, когато все още се назначаваха младежките медиатори, за месеците от май до декември те бяха говорили с 4421 младежи до 29 г. В резултат на това 1398 младежи са се регистрирали в бюрата по труда. 281 са започнали работа благодарение на трудовите посредници, а 340 - самостоятелно. 64 младежи са се върнали в образователната система.

 Част от програмата са и трудовите борси. До края на ноември миналата година са проведени 140 трудови борси, които са посетени от над 21 хиляди безработни българи, сочат данните на социалното ведомство. На тези борси над 2200 работодатели са обявили 19 300 свободни места. В резултат на проведените трудови борси работа са започнали 15 611 търсещи работа, от които 5177 неактивни лица без регистрация в бюрата по труда и 10 434 регистрирани в бюрата, отчитат от МТСП. Според данните на Агенцията по заетостта към края на декември в бюрата по труда са регистрирани малко над 14 хиляди безработни до 24 години и още 24 хиляди до 29 г. От общия брой без работа на младите у нас по-голямата част - над 22 хиляди - са без специалност и професия.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Тенис на корт
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Английски език онлайн за начинаещи
Частни уроци по Френски
Как се учи Английски език
Школа по Математика Търговище
Частна детска ясла София Възраждане
Уроци по Пиано София
Математика за 8 клас
Бокс тренировки Бургас
Компютърен курс
Частна детска градина София Оборище
Курсове за Масажисти
Курс Италиански Пловдив
Курсове по Испански в София
Учител по Немски
Курсове Уеб Дизайн
Курсове по Френски
Йога хранене
Курсове по Фризьорство курс
Курсове за Счетоводители
Частни уроци по Биология Враца
Дистанционно обучение по Английски език
Уроци по Breakdance
Киокушин карате София
Пилатес в Младост
Частни уроци по Английски език в Пловдив
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Клуб по Спортни танци Сливен
Балет деца Люлин
Курс по Народни танци Пловдив
Уроци по Математика Овча Купел
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ