+ Предложи новина
16.04.2018

Турция превръща в имами и проповедници учениците си с най-високи резултати

Турция превръща в имами и проповедници учениците си с най-високи резултати

  Броят на учениците в училищата от типа "имам хатип", създадени за обучение на бъдещи имами и проповедници, нарасна петкратно до 1,3 милиона ученици през последните шест години. Близо една четвърт от учениците в Турция с най-високи резултати, които ще влязат в гимназии тази година, се очаква да продължат обучението си в религиозни училища "имам хатип", съобщи турският министър на образованието.

 Според привържениците на светския режим на управление обаче става дума за несправедливо приоритизиране на ислямското образование. Най-добрите 10 процента от учениците, които са последна година в средния курс, ще спечелят място в избрани училища съгласно нова схема за прием през юни, която е част от образователна реформа, изготвена по заповед на президента Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган заяви, че една от неговите цели е да формира "благочестиво поколение" в преобладаващо мюсюлманска Турция. Броят на учениците в училищата от типа "имам хатип", създадени за обучение на бъдещи имами и проповедници, нарасна петкратно до 1,3 милиона ученици през последните шест години. Според наръчник за системата от изпити, качен на сайта на образователното министерство, близо 300 от 1367 училища, които са избрани да приемат ученици, преминали изпитите, са училища от типа "имам хатип".

 Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви в интервю за телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че разпределението за религиозни училища е ниско в сравнение с 62-та процента за специализирани научни и обикновени гимназии. "Всеки да отиде в имам хатип? Това е преувеличение", каза министърът. "Ние предвиждаме, че 23 процента ще влязат в имам хатип. Двадесет и три процента не е повече от 62", каза той. "Ние не принуждаваме никого", посочи още министърът на образованието и допълни, че родителите не трябва да изпращат децата си в определени училища. Макар учениците в имам хатип да са 11 процента от общия брой ученици в средното образование, за тях са отпуснати около 23 процента от финансирането в тазгодишния бюджет, установи Ройтерс през януари.

 "Правителството се опитва да насочи успешните ученици към имам хатипите като ги популяризира, след като не успя да постигне желания успех и да увеличи търсенето към тях", заяви пред Ройтерс депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Утку Чакърьозер.

 Над един милион ученици ще завършат тази година среден курс, като 90 процента от тези, които не са класирани чрез изпити, ще изберат училища, които са най-близо до домовете им. При предишната система всички студенти се явяваха на изпит при завършване на средния курс. Министърът каза, че реформата има за цел да премахне стреса на учениците от изпитите. Съюзът на учителите Егитим-Сен посочи, че ще оспори в съда новата система. Според съюза управляващата Партия на справедливостта и развитието продължава да провежда политика към религиозно образование.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ