+ Предложи новина
04.05.2020

Тръгна подписка за премахване на тазгодишните матури

  Подписки за премахване на националното външно оценяване след седми и десети клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас набират сила в интернет. Родители и ученици се обединяват около идеята, че в условия на пандемия изпитите не трябва да се провеждат, за да се гарантира здравето на всички, както и за да бъде избегнато влошаване на епидемичната обстановка в България.

 Инициатива за изразяване на гражданската позиция около изпита в 10-и клас, който трябва да се проведе за първи път тази година, е на ученици от ПГЕХТ "проф.Асен Златаров" в Плевен. „Дa се отмени НВО за 10-и клас, тъй като не стига време за подготовка нито вкъщи, нито в електронна среда”, посочват авторите. Те стартират петицията преди 3 дни и тя вече е събрала близо 9000 подписа. Близо 8000 от тях са от вчера. Подписалите се се обединяват около мнението, че времето за подготовката за изпита не е достатъчно, а учениците дори няма да имат и възможност за преговор на материала от долните класове, който също ще влиза в изпита. „Нямаме нужната подготовка. Не мисля,че е редно да се проведе НВО!”, „Мисля че не сме изучили достатъчно материала” и "Няма как да се научи материала за това време”, гласят само част от коментарите на подписалите се.

 Авторката на петицията за отмяна на двата изпита, които служат за вход в гимназия или университет, пък посочва, че няколко държави вече са предприели тази стъпка.

 „Няколко държави вече са отменили матурите, като една от тях е Франция, а учениците ще бъдат оценявани по текущите им резултати”, пише Тера Александрова, която стартира онлайн подписката преди 3 дни. Така учениците в тези страни могат да бъдат приети в гимназии или висши училища, а диплома могат да получават на базата на годишните си оценки. „Призовавам всеки, който смята, че отмяната на матурите е правилната мярка, да даде своя подпис, защото излагането на толкова много хора на риск е изключително нередно, след като и други варианти са възможни”, допълва авторката.

 За три дни петицията вече е събрала над 3000 подписа. През първия над 900 души са подкрепили идеята за отмяна на изпити, през втория – близо 1800, а днес те вече са около 500. „При такава трудна както за учители, така и за ученици ситуация е редно да бъде отменена или отложена всякаква изпитна дейност от такова значение”, споделя един от подписалите се. „Не искам да поемам риск от заразяване с вирус”, пък посочва друг от притеснените за здравето си ученици.

 Близо 4000 пък са подписали петиция против връщане на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година. Нейните автори са разтревожени родители, които са на мнение, че в  противен случай ще се компрометират всички усилия дотук, положени от правителството и гражданите за овладяване на пандемията и защита на населението. Те призовават учебната година да завърши с дистанционно обучение, а учениците от 7-и и 12-и клас да се явят в училище само в деня на провеждане на изпитите при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски Люлин
Уроци Пиано
Плуване в София
Уроци по Математика за 6 клас
Уроци по История за 6 клас
Руски език за начинаещи онлайн
Компютърни курсове
Школа Модерен
Салса уроци София
Хип Хоп танци София Младост
Хип Хоп танци Стара Загора
Частни уроци по Немски език София цени
Курс Испански Пловдив
Плуване за бебета в София
Частна детска градина София Манастирски ливади
Кандидат студентски изпити по География
Немски език Бургас
Компютърна грамотност Пловдив
Индивидуални уроци по Рисуване
Курсове по Немски език за начинаещи
Обучение по Счетоводство
Частни уроци по История Пловдив
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Школа за Индийски танци
Езикови курсове Варна
Уроци по Зумба
Езикова школа Пловдив
Английски за начинаещи онлайн
Курс по Италиански език Бургас
Йога Медитация и Пилатес
Уроци по Немски език онлайн
Онлайн обучение по Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ